Когато става дума за иновации, един от основните фактори е

...
Когато става дума за иновации, един от основните фактори е
Коментари Харесай

Кой спъва иновациите в България?

Когато става дума за нововъведения, един от главните фактори е времето. Иновацията е сполучлива, когато се случи допустимо най-бързо, тъй като темповете, с които се развиват технологиите в актуалния свят, не търпят закъснение за реализирането на положителните хрумвания.

Забавяне на класирането от повече от година би тормозило всеки претендент,

само че тук ситуацията е още по-лошо, тъй като става дума за нововъведения.

Докато в другите страни се поддържат нововъведения, които са разковничето на напредъка в стопанската система в наши дни, в България, компаниите, които не могат да си разрешат сами да финансират концепциите си, към този момент една година чакат Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП), част от Министерство на стопанската система, най-сетне да си свърши работата.

Недоволни от тази обстановка са всички компании, защото класиране няма и до ден сегашен. Недоволни и излъгани са и външните специалисти - учените, които правят оценка плановете.

Да забележим къде е заровено кучето?

Процедурата за утвърждение на планове по осма сесия на Националният иновационен фонд (НИФ) е опорочена и би трябвало да бъде прекъсната. За това ще упорства пред управителния съвет на фонда изпълнителният шеф на ИАНМСП Мариета Захариева, споделиха от организацията късно във вторник. От известието излиза наяве, че не са спазени вътрешните условия и правила за класиране на претендентите, като нарушаванията са осъществени по време на промяната на трите държавни управления.

Твърденията, че съм освободен заради сигнали за нередности в НИФ са безспорна неистина.

До датата на освобождението ми със заповед на министъра на стопанската система няма нито един публично постъпил сигнал за нередности – освен против мен, а и против който и да било от екипа на Агенцията “.

Това се показва в намерено до медиите освободеният в края на август заместник- изпълнителен шеф Никола Стоянов.

Той даже напомня, че изпълнителният шеф на ИАНМСП отдръпнала всички предоставени му компетенции още през февруари, когато техническата инспекция на плановете занапред започва. Фактически, защото не съм имал каквито и да е права, няма по какъв начин да нося отговорност за дейностите или бездействията на изпълнителния шеф, прецизира Никола Стоянов.

Той предизвестява, че обстановката може да докара до загуба на нови 5 млн. лева, които са заложени в бюджета за 2017 година

В същото време и учените, и притежателите на фирмите-кандидати молят за отговорно отношение на страната към иновационните хрумвания на българските компании и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители ще получат своето заплащане.

Припомняме, че през 2004 година е основан Националният иновационен фонд, чиято цел е да се поддържат иновационни планове с държавно финансиране. През годините са извършени 7 сесии, през които са финансирани над 450 плана. Според направените разбори, резултатът е повече от порядъчен за фонд, ръководен от страната.

Ето и писмото на Никола Стоянов:

ДО

Г-н Бойко Борисов,

Председател на

Министерски съвет на Република България

ДО

Г-н Емил Караниколов,

Министър на стопанската система

Копие ДО:

Г-жа Мая Манолова,‎

Омбудсман на Република България

Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към Вас с намерено писмо, защото името ми беше забъркано в редица медийни изявления, свързани с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ). Официалното прессъобщение на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези изявления, съдържа редица лъжи и като някогашен заместител изпълнителен шеф до 24 август 2017 година считам за мой дълг да изясня обстоятелствата, каквито са, с цел да не се спекулира повече с името ми и с ползите на участниците в плановете, финансирани от Фонда.

В същото време желая да изразя безпокойствие от протичащото се в ‎ ИАНМСП и да заявя, че разбирам изцяло проблемите, с които се сблъскват компаниите, кандидатствали със свои иновационни планове за държавно финансиране през осмата сесия на Националния иновационен фонд, както и самостоятелните специалисти, ангажирани с оценката им.

На първо място, държа да изясня, че изказванията, че съм освободен заради сигнали за нередности в НИФ са безспорна неистина. До датата на освобождението ми със заповед на министъра на стопанската система няма нито един публично постъпил сигнал за нередности – освен против мен, а и против който и да било от екипа на Агенцията.

Същевременно, желая да подчертая, че изпълнителният шеф на ИАНМСП отдръпна всички предоставени ми компетенции още през февруари, когато техническата инспекция на плановете занапред започва . Фактически, защото не съм имал каквито и да е права, няма по какъв начин да нося отговорност за дейностите или бездействията на изпълнителния шеф.

Доказателство за неналичието на сигнали за нередности е формалният протокол от последното съвещание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев, където изпълнителният шеф на Фонда госпожа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, само че откакто ръководителят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.
Този протокол е формален документ и се пази в деловодството на Министерството на стопанската система и ИАНМСП.

Самото изказване за сигнали за нередности опонира на логиката, защото и до в този момент няма класиране на компаниите, не са обявявани никакви оценки на плановете и надлежно няма по какъв начин някой да се оплаква от несъществуващи резултати.

Припомням, че 8-мата сесия на НИФ започва през есента на 2016 година и докара до рекорден брой претенденти – 192 .

След края на периода за подаване на планови оферти (31 октомври 2016 г.), започва административната инспекция на плановете за тяхната допустимост. Междувременно, посредством конкурс бяха определени към 60 външни самостоятелни оценители и техният лист беше одобрен от министъра на стопанската система. В края на 2016 година те започнаха техническата оценка на плановите оферти и в края на април 2017г. си свършиха работата - изцяло в сходство с всички нормативни актове и условия. Въпреки че гражданските контракти на външните оценители са завършени и съгласувани на всички равнища в организацията и подписани от самите тях още при започване на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния шеф и до ден сегашен не са. Съответно , не са разплатени и утвърдените им по разпоредбите на процедурата възнаграждения за към този момент осъществената до края на април работа.

Научните служащи към момента се надяват да си получат парите, само че това може да докара с изключение на до правосъдни искове против организацията, до отвод на специалистите да вземат участие в оценяването на идващите сесии на НИФ. Това ще сложи под въпрос бъдещето на Иновационния фонд като цяло.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, само че не от нередности в инспекциите, а от голямото закъснение на класирането на плановите оферти. До напускането ми в края на август писмата и позвъняванията от недоволни претенденти до Агенцията бяха всекидневие. Постъпиха и публични сигнали, входирани през приемната на Министерски съвет и екипът на Агенция постави всички старания да успокои недоволните и да ги убеди, че 8-ма сесия ще бъде в най-скоро време завършена.

Това трябваше да бъде и сигнал, че скоро ще бъде стартирана идната, 9-та сесия, за която е очакван финансов запас от още 5 милиона лв. в бюджета за 2017 година При настоящето закъснение, рискът от загуба на тези средства е голям, което значи, че новаторски български компании няма да развият концепциите си, а бизнеса ще загуби тези средства.

Уважаеми дами и господа,

Независимо от клеветите по мой адрес, за които ще потърся отговорност от отговорните по правосъден ред, не бих се обърнал към Вас, в случай че не бях откровено обезпокоен от блокирането на процедурата по оценка на новаторските планове.

Вие сте хората, които носите високата отговорност България да се развива като съвременна и почтена европейска страна.

Бизнесът и научните служащи по никакъв метод не са отговорни за неуредиците в Агенцията. Опитите виновността за блокираната процедура да бъде трансферирана върху учените и напусналите Агенцията чиновници са несъстоятелни, което може да бъде потвърдено с наличните публични документи.

Надявам се на бързата Ви реакция.

20 септември 2017 година С почитание:

Никола Стоянов

Зам. Изп. Директор на ИАНМСП

от август 2015 година до август 2017 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР