Когато снощи писах за най-гадните форми на злоба, която ще

...
Когато снощи писах за най-гадните форми на злоба, която ще
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Абсурдни са лъжите за паметника на Шипка. Ремонтът му е планиран от 9 години, а партийната злоупотреба не прави чест на Възраждане

Когато нощес писах за най-гадните форми на завист, която ще виждаме в недалновидно стартирана серпантина от борби на знаци, не мислех, че ще получа удостоверение толкоз скоро. Но тези дни виждам, развила се, е някаква цялостна дивотия, която тече из мрежите – че някой преднамерено в този момент почвал дълго чакания ремонт на паметника на Шипка (по-точно Св. Никола), че щял да изолира хората от Паметника на свободата, да го поврежда, надали не да го маха, като паметника на руската войска и прочие Не можах да допускам, че някой се връзва на такива истории. Но те набират скорост измежду онази позната каста в мрежите сподельовачи на подправени вести, патологични русофили, елементарни проруски тролове, а и оня типаж беззащитни против пропагандата, най-вече възрастни хора. И за жалост и удивление мое, след това бяха подети и от политици.

Не ми е работа, само че, знаете ме, не търпя. И по едно стичане на събитията, съм ненапълно наясно с проблема - от години. На няколко пъти в живота си съм бил изправян в такава обстановка: да познавам долу-горе нещо, а да виждам неуместни обществени използва. И тъй като съм един добряк, който не понася агитация, ще дам своите елементарни и непоискани отговори. А аз може да не знам елементи, само че, да вземем за пример, познавам работата на доктор Чавдар Ангелов, шеф на музея „ Шипка-Бузлуджа “ и го познавам като чист човек, мечтател, който е трансформирал спасяването на Паметника на свободата в смисъл на своята активност от години. И просто му се обадих. Просто е в действителност. Обадих се и на много други хора. Четох, интересувах се. И давам следните простички уточнения.

Ще има ли там строителна ограда на трети март?

Не, тъй като тогава ремонтът няма да е почнал. Ще я има евентуално единствено дребната ограда, която седи там от лятото на 2020 година, тъй като паметникът е рисков и се нуждае от ремонт. Но тя в никакъв случай не е пречила на честванията. И публикуването ѝ на фотография като нещо ново е чиста нечиста сделка.

А след това?

В топлите месеци, в период до три години, ще има ремонт и ще има всички законови защитни средства, би следвало да има и площадка за строителните работи.

Защо три години?

Защото може да се работи най-много в стабилно време, а това е планина и става дума за летните месеци. А и тъй като е в действителност комплициран обект. Пък и изобщо не е несъмнено, че ремонтът ще се проточи в целия позволен интервал.

Има ли информация?

Като за всяка сходна голяма активност. По всички правила е качена на страницата за публични поръчки: https://app.eop.bg/today/342370 и https://app.eop.bg/today/349271 И в този момент, сигурно, ще се излеят тонове още информация.

Ще попречи ли това на честванията?

Как изобщо би могло!? Години наред съм ходил на тези празнувания – те са и долу на превала на прохода, и горе по площадките към и до паметника и другите монументи. Няма никаква спънка тези празнувания да продължат и при строителен обект, т.е. десетина метра по-далеч. Да, евентуално достъпът вътре в някакви стадии ще е стеснен. Но не е фиктивен различен метод за реституция.

Все отново, има ли ограда в този момент?

Отново: да, има дребна ограда, която стои от години – тъкмо тъй като паметникът е рисков и се нуждае от ремонт и тази ограда е предписана; не е нова и не е пречила в никакъв случай на достъпа. Чавдар Ангелов през вчерашния ден качи видео с нея (заедно със фотографията, която в този момент публикувам).

Има ли скеле в този момент?

Не, имаше скеле, когато се ремонтираше лъвът от паметника, преди няколко години; тиражираните в тези дни фотоси са от оня миг. Сега няма скеле.

Какво в действителност се случва?

Няколко държавни управления подред работиха да се стигне досега на ремонт. Това е изумителен (и рядък) образец за последователност у нас. Почва процедура за реализатор. Следва ремонт.

Защо в този момент?

Защото в този момент беше извървян целият голям път на подобен огромен план. Който постоянно върви с нормалните забавяния по горните равнища – да вземем за пример, когято се бави бюджет и прочие Не е тъй като „ сглобката “ нещо е решила. Колкото и нескопосани да са те от време на време точно в връзката. И колкото и чудноват да беше процесът с ПСА. Със същия триумф ремонтът можеше да е и при някое от предходните държавни управления, да вземем за пример.

Нужен ли е ремонтът.

Категорично. И час по-скоро.

Ще поврежда ли някой паметника, както да вземем за пример този на руската войска?

Хора, не полудявайте, апелирам! Всичко разбирам, само че си има някакви граници, оттатък които почваме сами да разрушавам държавността си. Паметникът е културен обект с национално значение и ще е същият какъвто е.

След като аз знам тези неща, и „ Възраждане “, да вземем за пример, би трявбвало да ги знаят. И съм убеден, че ги знаят. Защо тогава вършат това с паметника, не ми се мисли, само че знам, че единственото, което в последна сметка могат да реализират, с изключение на предизборна акция, е да опорочат и даже провалят нужната на паметника реституция. Казвайки на черното бяло. След като от години тъкмо тях съм забелязал да питат за какво не се ремонтира, в този момент питат за какво се ремонтира. А и други политици са покрай опит за „ яхване “ на лъжи, полуистини или откровена измама.

Разбира се, знам по какъв начин работи тази машина - пуска се нещо; хората в никакъв случай не са чели нищо авансово, а информацията просто си стои където би трябвало да си стои; институциите почват " да се изясняват ", разгласяват още и още; тогава всеки почва да се хваща за всякакви запетайки; забъркани са много институциии най-после просто остава нещо като " абе има нещо там ". А тези като мен, дето приказваме: " те приказват, тъй като са близки, познават се, тъй като в предишното... " Това е толкоз банална скица, че надали може да бъде спряна. Но е значимо малко най-малко да се тушира това общо полудяване на крайности, в което почнахме да живеем.

А тези, които с тънки партийни сметчици още веднъж бръкнаха в позарасналия в последните десетилетия белег Трети март (по добре утъпкания път на положителните намерения) и възпалиха раната още веднъж, в този момент да видят какво реализираха! Още тогава написах тук, че концепцията им за промяна на националния празник може да е добра, само че е остаряла и ще провокира противоположен резултат. Защото надценяват поддръжката си и влизат в борба, която не могат да завоюват. Е, честито! Сега Трети март дефинитивно ще бъде даден на войнстващи русофили, които ще го употребяват за общ брой на Шипка евентуално години наред (тази година, да вземем за пример, ще имат предлог да " бранят " паметника; а дейности като бутането на паметника на граф. Игнатиев във Варна наливат вода също в тяхната мелница, който и да стои зад тах). Не беше единствено техен. Сега към този момент ще е единствено техен. Сякаш нямаше българско опълчение, като че ли към този момент не ни е значим санстефанският блян, като че ли тази независимост нямаше предиостория, като че ли свободата ни е била подарък. Перифразирам една българска сентенция: куче, което не знае по какъв начин тъкмо да лае, самичко вкарва вълка в кошарата!

 

Заглавието е на " Гласове ". Оригиналният пост на Първан Симеонов:

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР