Когато сме влюбени, всичко се върти около обекта на нашата

...
Когато сме влюбени, всичко се върти около обекта на нашата
Коментари Харесай

Учени са открили какво точно става в мозъка ни, когато сме влюбени

Когато сме влюбени, всичко се върти към обекта на нашата обич. Често идеализираме този човек, мислим непрекъснато за него и желаеме да сме покрай него оптимално постоянно. Изследователи години наред се пробват да открият на какво се дължи всичко това. Според ново изследване на австралийски учени роля играе механизъм, подтикван от позитивни тласъци, който задейства избрани държания, споделя АРД.

Какво се случва в мозъка ни при влюбване?

Първоначалното чувство за влюбване е обвързвано с невронна интензивност в области на мозъка, които са свързани с възнаграждението и мотивацията, страстите, половото предпочитание и възбудата. Известно е, че някои области на мозъка, които играят роля в сантименталната обич, се припокриват с така наречен система за поведенческа активация. Тя ни кара да се фокусираме върху позитивните тласъци повече, да сме по-самоуверени и любопитни, написа АРД.

 

 

Ученият Адам Боуди от Австралийския народен университет в Канбера изяснява, че методът, по който се държавт влюбените хора се покрива таман с тези мозъчни интензивности. В изследването си учените беседват с 1556 младежи, които се дефинират като влюбени. Според резултатите в действителност има връзка сред системата за поведенческа активация и влюбването - тя реагира на тласъци по отношение на обичания човек.

Като под въздействието на опиати

Фактът, че възприемаме обичания си човек по специфичен метод, е обвързван с хормоните окситоцин и допамин, които мозъкът ни освобождава, когато сме влюбени. Системата за поведенческа активация тези хормони обезпечават по-силно разбиране на обществените тласъци - да вземем за пример на индивида, който обичаме. " По създание любовта задейства механизми в мозъка, които са свързани с позитивни усеща ", изяснява Филип Кавана от Университета в Канбера пред АРД.

Всъщност мозъкът на човек, който е мощно влюбен, го вкарва в положение, което доста наподобява на това да си под въздействието на опиати, изяснява психотерапевтът Кристиан Вайс. По думите на специалиста тази смяна в неврохимичния баланс на мозъците ни ни подтиква и да поемаме повече опасности. Това се удостоверява и от терапевта, който работи с двойки и от години изследва логиката на психиката на любовта, Ерик Хегман. Той изяснява, че когато човек е нещастно влюбен това води и до реакции, които наподобяват на такива на абстиненция.

Възрастните хора също могат да се влюбват мощно

Влюбването може да се съпостави и с обсесивно-компулсивното държание. Експертът Кристиан Вайс изяснява пред АРД, че в някои области на мозъка се следи нараснала интензивност както при влюбването, по този начин и при хората с обсесивно-компулсивно разстройство. " Тези области са част от системата за заплащане и са свързани с възприятието на еуфория и мотивация ", изяснява ученият Вайс. Това изяснява интензивните мисли, а може би и държание, които са ориентирани към избрана цел или човек и от които просто не можете да се освободите. ”

Въпреки че изследването се концентрира единствено върху хора на възраст сред 18 и 25 години, мощното влюбване несъмнено не се случва единствено на младите. Чувствата от първите моменти на влюбването са идентични както при по-младите, по този начин и при по-възрастните хора, изяснява Вайс.

Винаги можете да се влюбите. Онези, които са щастливо влюбени от време на време се държат малко необичайно, само че постоянно са по-самоуверени, смели и щастливи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР