Когато седемгодишната Фатмагюл Али откъсна първите си тютюневи листа през

...
Когато седемгодишната Фатмагюл Али откъсна първите си тютюневи листа през
Коментари Харесай

АФП: Българската тютюнева индустрия „изпуши”

Когато седемгодишната Фатмагюл Али откъсна първите си тютюневи листа през 1967 година, развъждането на такава годишна продукция изглеждаше като заричане за приемането на положителни пари. По това време комунистическата България беше един от най-големите експортьори на цигари в света и основен снабдител на целия руски блок.

Пет десетилетия по-късно, Фатмагюл и брачният партньор ѝ Фахим към момента работят в дребната си област в южните Родопи, покрай гръцката граница. Те се сливат с тютюневите насаждения много преди зората, пръстите им към този момент са лепкави от листата, споделя организация Франс прес (AFP).

Ще измести ли шафранът "златото " на Родопите - тютюна

Кой и по какъв начин източва пари с тютюн

Ще прекарат часове наред, повтаряйки постоянно същите придвижвания безчет пъти, преди да се върнат в близкото село Кърчовско в най-вече мюсюлманската община Кирково, за оставят листата да съхнат. И въпреки всичко, даже и с тези старания мъчно ще завоюват задоволително средства за своето оцеляване.

„ Като вземем поради разноските, ще създадем единствено няколко евро през днешния ден “,

споделя 57-годишният Фахим, свивайки плещи.

Bulgaria's tobacco industry going up in smoke #tobacco #Rhodope pic.twitter.com/tbJaRk8VX5
— AFP news agency (@AFP) August 13, 2017
Крахът на комунизма докара до разпадането на кооперативните стопанства и намаляването на тютюнопроизводството, което в миналото беше най-ценният актив на България.

С кг сушени тютюневи листа, които костват към 2,50 евро, фамилията ще натрупа едвам към 2,300 евро брутна облага тази година. Те се нуждаят от втора работа, с цел да се оправят. „ Ние мислим да не се занимаваме повече с тютюна, към този момент няма смисъл “, споделя брачният партньор.

Въпреки че Кирково към момента се гордее с най-големия брой тютюнопроизводители на глава от популацията в Европейския съюз, продукцията е надалеч от дните, когато по този начин нареченото “латно листо “ е било интернационална марка за качество.

Дни на популярност

Тютюневото произвеждане стартира в България през XIX век, когато страната е под османското господство. „ Това беше една същинска валута, която разреши на България да подписа интернационалните банкови заеми “, акцентира пред Агенция Франс Прес социологът Николай Вълканов.

От четирите отглеждани сорта, ориенталският вид е най-ценният, с помощта на мощния и прекрасен мирис. Търсенето безусловно избухва по време и след двете международни войни. По време на руското ръководство, балканската страна се трансформира във водещ европейски производител на тютюн и

изнасяше към 100 000 тона през 70-те и 80-те години на предишния век. Числото през днешния ден е едвам към 16 250 тона.

И до момента в който България към момента е измежду петте най-големи производители в Европейски Съюз, тя не може да се конкурира с производител номер едно – Италия, която изнася близо 55 000 тона сухи тютюневи листа на година.

„ Спадът е фрапантен “, споделя Цветан Филев, ръководител на Националната асоциация на производителите на тютюн в България. „ Не успяхме да възстановим конкурентна система след разрушаването на плануваната стопанска система “, добавя той.

Умираща търговия

С разпадането на комунизма, квалифицираната работна ръка понижа в селските региони, до момента в който хората мигрираха към градовете и зад граница. Реституцията на отчуждени земи видя големите тютюневи залежи разпокъсани на доста дребни имоти, и върнати на първичните им притежатели.

По последни данни, Италия има единствено 1/10 от всички 23 700 тютюнопроизводители в България, само че има пет пъти по-голяма продукция.
„ Начинът, по който в този момент се провежда бранша - с многочислени дребни ферми, ниски добиви, незадоволително ноу-хау, ниско обучение – го оставя без бъдеще “, счита Вълканов.

Съществува спомагателен напън от прилежащите Турция, Гърция и Македония, които ускориха производството си и заплашват да изтласкат съседката си от пазара. Освен това

доста българи минават през границата, с цел да продадат продукцията си в Гърция, получавайки по-прилично възнаграждение.

Съществува и политическо измерение на казуса. Движението за права и свободи (ДПС), което управлява Кирково и мюсюлманското му население, се опълчи на държавните проекти да убеди хората да се извърнат към други култури.

„ Земеделските производители са политически подвластни от Движение за права и свободи. Въпросът, обвързван с тютюна, минава през тях “, сподели Вълканов.

Така или другояче, специалистите споделят, че безплодните полета на Родопите не са подобаващи за нищо, с изключение на за тютюна, оставяйки производителите да зависят от умиращата търговия.

Вижте още:

От берач на тютюн, до Холивуд - той може всичко
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР