Когато разберем преходността на всичко, което ни заобикаля, започваме да

...
Когато разберем преходността на всичко, което ни заобикаля, започваме да
Коментари Харесай

Знаете ли, че Буда е бил принц, преди да стане просветлен?

 Когато разберем преходността на всичко, което ни заобикаля, започваме да се освобождаваме от движимостите и да се любуваме на света подобен, какъвто е.

Има ли ключ към благополучен и съразмерен живот? И в случай че има подобен, по какъв начин да го намерим? Будистките монаси от дълго време знаят отговора на този въпрос. Повече от 2000 години те се пробват да ни покажат по какъв начин може да се снижи равнището на човешкото страдалчество, отрицателната сила и да придобием вътрешен мир, като се съсредоточим върху сегашното.

Вътрешният мир и благополучие обаче са непостоянни положения, по тази причина би трябвало да се научим по какъв начин да ги възвръщаме постоянно и да се грижим за тях. И за това си заслужава да приемем няколко значими правилото и привички на щастливия и спокоен живот на будистките монаси.

1. Ред извън.

Знаете ли, че е бил принц? Той е могъл да изживее живота си в благоденствие и благосъстояние, само че не го е направил. Буда се отказал от всичко, когато осъзнал неприятната същина на материалните неща, както и това, че те му пречат да придобие вътрешен мир. И в този момент, хиляди години по-късно, будистките монаси поддържат избора на своя Учител.

Истината е, че доста от нас са склонни да натрупат колкото се може повече ненужни движимости. Но като се привързваме към повърхностните преимущества на материалния свят, ние не сме способни на духовно развиване, а точно това е крайната цел в будизма.

Ако човек желае да реализира нравствен напредък и да стане свободен, той би трябвало да подреди цялото си имущество и да понижи количеството му до най-малко.

2. Ред от вътрешната страна.

Будистките монаси са научени да вършат всичко в интерес на други хора, а не поради самите тях. Когато един духовник медитира, той го прави за всеки от нас. Будистите се пробват да реализират прояснение, с цел да доближат цялостния си капацитет и да получат опция да оказват помощ на всеки, който се нуждае от него.

Ако възпитате същия алтруистичен метод към живота, ще престанете да зависите толкоз мощно от света на материалното благосъстояние. И в последна сметка ще познаете вътрешния си свят.

3. Редовна медитация.

За да облекчите напрежението и да внесете мир в живота си, би трябвало да се научите по какъв начин да успокоявате мозъка си. Будистките монаси всекидневно медитират, като постоянно се придържат към своя режим. Те се разсънват допустимо най-рано, медитират в продължение на 3 часа и по-късно повтарят същото вечер.

Разбира се, вие не сте задължени да спазвате подобен под напрежение график, само че можете да съберете сили и да започнете да отделяте по 15-30 минути за медитация дневно, правейки това част от вашата рутина, вместо да гледате телевизия и да сърфирате в Интернет в продължение на доста часове. Медитативните занятия безспорно ще бъдат потребни за живота ви.

4. Следвайте тези, които са по-мъдри.

Будистките монаси считат старшите за източник на мъдрост. По пътя на своите духовни странствания монасите постоянно търсят духовно упътване от по-мъдрите с цел да им оказват помощ да напреднат.

Навсякъде сме заобиколени от хора, от които можем да научим нещо. Всеки човек е преживявал нещо непознато за нас и по тази причина има какво да ни каже.

Възрастните хора са по-опитни и могат да ни научат на безчет скъпи житейски уроци. Затова е толкоз значимо да сме смирени, да можем да признаем, че не знаем нещо, да държим мозъка си отворен и постоянно да се стремим да научим нещо ново.

5. Слушайте деликатно и без наказание.

По предписание хората са склонни да осъждат другите. Когато беседваме с някого, ние слушаме събеседника за да му отговорим, а не с цел да разберем защо приказва или да научим нещо от него. Осъждайки някого, ние сътворяваме по този метод изкривена визия за индивида, което е неприятно както за него, по този начин и за нас самите.

Будистите имат вяра, че главната цел и изгодите от общуването идват под формата на внимателност към събеседника и отсъствието на наказание, което оказва помощ да се разбере какво се чува и да се попълни техният ресурс от познания. Те имат вяра в способността да схващат другите посредством умишлено внимание, а не посредством оценка и рецензия.

6. Само измененията остават непроменени.

Всичко предстои на смяна. Нашият външен тип, държание, връзки, околна среда – всичко. Според будисткия преподавател Сузуки човек не може да реализира безспорен мир, без да приема обстоятелството, че всичко в този свят се трансформира.

А ние сме крепко привързани към движимостите и когато сме изправени пред някакви промени, не можем да ги приемем и по тази причина страдаме. Ето за какво е толкоз значимо да се разбере, че всичко, обвързвано с нашето схващане идва и си отива, даже и нашите лични мисли.

Трябва да разберем, че има единствено момент. Знаейки това, във всяка обстановка, която предизвиква нашето безпокойствие, яд, боязън или горест, можем да се отървем от отрицателните страсти.

Когато разберете преходността на всичко, което ви заобикаля, стартирате да пускате нещата и да се наслаждавате на света подобен, какъвто е.

7. Живот в сегашното.

За някои хора е доста мъчно да живеят в сегашното, наслаждавайки се на хубостта на всеки момент. Често мислим за събития от предишното и се тревожим за бъдещето. Но благодарение на практиката на внимателност, можем да пренасочим фокуса на нашето внимание и мисли назад към възприятията и към това, което вършим в този момент.

Живеем тук и в този момент. Няма изгода от това да се концентрираме върху предишното, тъй като то постоянно ни носи единствено страдание, или върху бъдещето, което ни изтезава със своята неустановеност.

За да разберем същинския смисъл на своето битие и да осъществим живота си с благополучие и мир, е доста значимо да се научим да живеем и да оценяваме всеки момент от сегашното.

7 Incredible Buddhist Monk Habits That Will Benefit You For A Lifetime

Буда: Няма нито шанс, нито орис, нито случайност!

 

Хората, които имат вяра в шанса, постоянно се пробват да получат нещо от живота. По предписание това са пари и благосъстояние. Буда учи, че е доста по-важно да развиваме сърцето и…

Цялата публикация

Главният урок на Буда: Защо някои хора с години остават небогати?

 

Често хората изцяло подценяват античните мъдрости и не се пробват да ги употребяват в личния си живот. Има обаче моменти, когато те са по-актуални от всеки път в актуалния свят… Винаги…

Цялата публикация


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР