Когато президентът на САЩ Джо Байдън публично изрази възмущението си

...
Когато президентът на САЩ Джо Байдън публично изрази възмущението си
Коментари Харесай

Гледайки пазителите: Бебетата и истината умират заедно в Израел-Палестина

Когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обществено изрази възмущението си от бойците на Хамас, които нахлуха в Южен Израел и обезглавиха бебетата, които бяха умъртвили в кибуца Кфар Аза предишния уикенд публичният потрес беше по едно и също време огромен и понятен. Ужасната вест обиколи международните медии за часове.

Но идващите отчети разкриха, че сходни обезглавявания не са доказани от нито един израелски или интернационален източник – евентуално тъй като в никакъв случай не са се случвали. Това беше единствено един трагичен случай с подправени отчети, популяризирани в публичното пространство посредством средствата за всеобща информация, с цел да очернят враговете си и да поддържат съдружниците си. Хиляди други подправени отчети като този циркулират всекидневно в медиите – въпреки и не безусловно толкоз жестоки или популяризирани от такива светила като най-могъщия човек на Земята, в разгара на натоварен спор в Палестина и Израел, който поляризира международното мнение. < /p>

И по този начин, по какъв начин би трябвало да оценим случая с Байдън и бебетата? Какво ни споделя това за заплахите от популяризираните от медиите подправени вести и отношението на държавното управление на Съединените щати към този спор?

Приказката за обезглавените бебета произлиза от репортаж на израелския уебсайт i24News от репортерката Никол Зедек, от нейно изявление с израелския боец от запаса Дейвид Бен Цион. Макс Блументал и Александър Рубинщайн оповестиха на 11 октомври, че Бен Цион е прочут коренен водач в придвижването на заселниците на Западния бряг на Израел. Наред с други неща, той прикани буйстващите въоръжени заселници по-рано тази година да унищожат палестинското село Харава, което заселниците нападнаха и изгориха няколко пъти.

Медиите по света бързо подхванаха отчета на i24News и представителят на израелския министър председател сподели, че на мястото са открити бебета и дребни деца „ с обезглавени глави “. CNN, наред с други, заяви за обезглавявания и „ изтезания в жанр ISIS “. Когато публицисти попитаха представител на израелската войска за историята, отговорът беше: „ Не можем да потвърдим, само че можете да предположите, че се е случило. “

В рамките на дни обаче израелското външно министерство и въоръжените сили и някои репортери обявиха, че няма доказателства за обезглавяванията, а Белият дом сподели, че Байдън цитира известия в пресата, които е чел. До 12 октомври изглеждаше ясно, че не съществуват доказателства, които да потвърдят историята за обезглавяването на бебета. Това бяха подправени вести, пуснати от идеологически боец, с цел да подклаждат напрежение в разгара на борбата.

Но вредите бяха нанесени и сходно на горски пожар разпространяване на подправени вести в обществените медии повлия на милиони хора по света – най-много посредством усилване на съществуващите идеологически или културни разломи и борби.

Байдън е гневен покровител на Израел през целия живот, който въодушевено се причисли към тази битка; от първия миг той даде обещание и изпрати на Израел цялата помощ, от която се нуждаеше. Историята с бебетата се вписва в роман, който е постоянно срещан във външната политика на Съединени американски щати – че Вашингтон поддържа положителните момчета с високи национални полезности и се бори с неприятните, чиито дейности са брутални, даже зверски и би трябвало да бъдат изкоренени.

Съединени американски щати след Втората международна война постоянно са имали потребност от непознат съперник, който биха могли да показват като опасност за западните демократични полезности и с който би трябвало да се води военна борба, в случай че е належащо. Този съперник се трансформира постоянно, започвайки със Съветския съюз и комунизма, по-късно Гамал Абдел Насър и арабския шовинизъм и най-после през последните години Саддам Хюсеин, талибаните, Иран, Сирия, Хизбула, Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS).

Израел е бил най-близкият съдружник на Вашингтон във всички тези случаи и всяка страна, която Израел счита за опасност, автоматизирано се трансформира във зложелател на Съединени американски щати. Хамас е най-новият член на тази група, която Съединени американски щати под управлението на Байдън в този момент са решени да деградират или унищожат. Използването на медиите за очерняне на характера, полезностите и дейностите на Хамас е едно от оръжията в тази борба, даже в случай че медийните принадлежности са изфабрикувани и неприятните претекстове на врага са единствено догатки, а не потвърдени.

Използването на подправени отчети в медиите е на ниска цена и ефикасен метод, най-малко в кратковременен проект, за прослава на западните полезности, до момента в който се приказват нелепости и по-късно военно изправяне против злия зложелател на деня. Този зложелател през последните десетилетия нормално идва от арабския или ислямския район.

Подобни дейности нормално водят до дейна война, както в Афганистан и Ирак, или до сурогатна война посредством поддръжка на Израел против действителни или мислени закани от Хизбула, Иран и Хамас. Битките, които следват, постоянно предизвикват голяма болежка на цивилните, най-много, и заличаване на националната инфраструктура, както стана очевидец на последно време в Ливан, Ирак, Сирия и Газа.

Когато американският президент взе участие в този тип война посредством медийна операция, той алармира, че Вашингтон не се интересува нито от благосъстоянието на палестинските цивилни, нито от вредите, нанесени на доверието в медиите по света. По-скоро терзанията на Израел са всичко, което има значение, което политиката на Съединени американски щати отстоява в десетилетия на „ мирни договаряния “, както и в многократни войни.

Това отношение се придвижва в двойни стандарти във връзка с зачитането на върховенството на закона. Съединени американски щати и техните съдружници харчат десетки милиарди долари в поддръжка на правото на Украйна да се пази и да се съпротивлява на съветската експанзия, като в същото време отхвърлят това право на опозиция на палестинците. Те също се стремят да държат Русия виновна пред Международния углавен съд, само че защищават Израел от отговорност на МНС.

Конфликтът сред Палестина и Израел в този момент се развива на три съществени бойни полета: военни на място, медийни разкази в ефира и опити на двете страни да защитят достъпа си до покровителство в обществената сфера, изключително в висше обучение, обществени лекции, манифестации и покровителство. Медиите играят основна роля и в трите арени, заради което би трябвало да бъдат следени по-внимателно от всеки път.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР