Когато преди година Русия нахлу в Украйна, един от най-големите

...
Когато преди година Русия нахлу в Украйна, един от най-големите
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Защо Русия превзе южната част на страната, но претърпя неуспех?

Когато преди година Русия нахлу в Украйна , един от най-големите й триумфи в началото беше в южната част на страната . В рамките на няколко дни съветските военни сили, нападащи от Крим , завзеха област от украинската територия, по-голяма от Швейцария. Украинските управляващи към момента не могат да обяснят изцяло какво се е объркало при отбраната на южната част през тези първи дни. За да помогне да се разкрие по-добре какво се е случило, екип на “BBC ” беседва с военнослужещи , политици и деятели .

На 22 февруари 2022 година в 19:15 ч. секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Алексей Данилов е получил алена директория със секретни документи . Там е имало предизвестие , че животът на президента е под непосредствена опасност . Данилов споделя, че неотложно се свързал с ръководителя на службите за сигурност, министъра на вътрешните работи, министър-председателя и самия президент Володимир Зеленски. Въпреки паниката обаче управляващите на Украйна не бързали да разгласят незабавно военно състояние . Не са подхванали и незабавна готовност на армията си.

Само няколко седмици преди този момент украинските управляващи бяха определили предизвестията на Запада за съветска инвазия като „ операция “ , призовавайки всички да запазят успокоение . Данилов твърди, че държавното управление е разполагало с подробна информация за плануваната инвазия, в това число за предстоящите дати.  Според сведенията на разузнаването първичният проект на Русия е бил да нахлуе два дни по-рано , в сравнение с в последна сметка направи.

„ Нашата цел беше да избегнем суматоха в страната. Затова беше извънредно значимо да запазим всичко в загадка. “, споделя още Данилов .

Въпросът, който сигурно би изникнал в съзнанието на мнозина, е в случай че украинските управляващи са знаели толкоз доста за проектите на Москва, за какво съветските войски съумяха да преминат толкоз бързо през Херсонската област и да се насочат на юг?

Пролив и тясна линия земя отделят Кримския полуостров от украинската територия и са естествени трудности за съветските военни сили. Подобно на тях, обширната мрежа от напоителни канали в Херсонска област, също затруднява напредването на вражеските сили. Украинските сили е трябвало да разрушат всички мостове там , с цел да забавят съветското нахлуване, само че това не се е случило. Данилов твърди, че сега управляващите проверяват това и до момента в който този развой не завърши, не могат да дадат безапелационен отговор.

Мостът Чонхар , който пресича пролива сред Крим и Херсон, е бил миниран . Тази информация е доказана от генералния щаб на Украйна след нашествието. Щабът обаче отхвърля догатките, че взривните субстанции са били обезвредени, като разясни, че силите на Русия са били с 15 пъти по-голям потенциал от тези на украинската защита. Критиците настояват, че точно заради това съветско предимство мостът е трябвало да бъде опустошен . Ясно е също, че украинските сили не са били готови за сюжет, при който съветските войски могат да преминат елементарно в южната част на Херсонска област. В резултат на това те трябвало да се изтеглят от района още в самото начало. Това обаче лишило много време, споделя старши лейтенант Евгений Палченко , който управлява отбраната на моста над река Днепър.

Скоростта също е от решаващо значение за съветския триумф . Тактиката на съветските сили е да заобикалят огромните градове, да ги обкръжат и последователно да напредват . Планирали са да завладяват Николаев за два дни , а Одеса – за три дни , твърди генерал-майор Дмитрий Марченко , който е бил изпратен да провежда отбраната на Николаев. Руският проект обаче приключил с неуспех . Главнокомандващите на украинската войска бързо разделили една карта на четири елементи и назначили там командири , виновни за всеки сектор. След това страната оповестила готовност , а в редиците на армията незабавно били привлечени хиляди хора. Много от новопостъпилите преди този момент са служили в армията. Така били основани противотанкови групи , въоръжени с гранатомети , като наред с това били обособени сигнални постове , които да предизвестяват за приближаването на съветски танкове. За разлика от Херсон, мостовете по напоителните канали в района са били разрушени от небрежно основани специфични елементи, ръководени от депутата Роман Костенко.

Украинските войски са се борили яростно , с цел да забавят съветското придвижване край Антонивския мост . В среднощ на 25 февруари съветските сили са минали в нахлуване , а лейтенант Палченко и неговият танков батальон са били там, с цел да ги спрат. Руските сили са имали числено предимство , по тази причина Палченко и неговият батальон били принудени да се отдръпват от моста. Те обаче се прибирали там няколко пъти през нощта. Танковете му прикривали украинските десантчици, а задачата им била да попречат на съветските войски да преминат моста. Тази опозиция дала на Николаев още няколко дни, с цел да приготви по-добре защитата си.

Добрата съгласуваност и връзка сред военните и цивилните екипи значи, че времето е било употребявано както е било планувано. Местните поданици непрекъснато са следели придвижването на съветските военни сили и са предавали координати на украинските артилеристи. Дори елементарните хора са се присъединили в офанзивите против бронирани съветски машини, споделя гордо генерал-майор Марченко.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР