Когато повечето хора мислят за въздействието на изменението на климата,

...
Когато повечето хора мислят за въздействието на изменението на климата,
Коментари Харесай

Екстремното време в Мексико може скоро да причини недостиг на текила

Когато множеството хора мислят за въздействието на изменението на климата, те евентуално не се концентрират върху пустинния климат, който на всички е известно, че е парещ и изсъхнал. Всички сме чували за негативните резултати върху зърнените култури, рибата и лозята, само че в пустините на Мексико и американския югозапад изискванията са станали толкоз рискови, че даже устойчивите на суша растения стартират да усещат въздействието,  което може да е неприятна вест за почитателите на текилата по света.

Според Fox 4 продължаващите условия на суша в централно и южно Мексико, съчетани с несъответствуващи за сезона рискови горещини, затрудняват оцеляването даже на сукулентни растения като агаве, което е главната съставна част в текилата и спиртната напитка мескал.

За страдание, пагубната метеорологична наклонност не наподобява да се забавя.  Данните демонстрират, че множеството от регионите за развъждане на агаве в Мексико са получили по-малко от една четвърт от нормалните си превалявания през първото тримесечие на тази година, до момента в който температурите в южните региони на страната надвишиха рекордните 43 градуса по Целзий през февруари. Ако тези модели продължат, това може да докара до злополука за категорията алкохол, чиято известност внезапно нараства в Съединени американски щати.

Причината, заради която растенията от агаве са съумели да оцелеят при рекордните горещини и суша, е заради неповторимата им акомодация, която им разрешава да затварят порите си денем, което ги защищава от загуба на вода.  Опрашителите обаче, от чието възпроизвеждане зависят, не се оправят толкоз добре в горещините. Хората, прилепите, пчелите и колибритата са податливи на дехидратация и топлинни увреждания и играят голяма роля в виталния цикъл на растенията.

Например прилепите с дълги носове са еволюирали особено дружно с растението агаве, с цел да се хранят с неговия нектар, развой, който води до кръстосано опрашване и размножаване на растения. Без тези прилепи оцеляването на растенията агаве е още по-застрашено.

За благополучие може да има други решения за развъждане на агаве, което е значимо освен за приготвянето на обичаната ви текила, само че и като натурален подсладител. Според CNN се организират изследвания за тестване на растежа на растенията агаве в елементи от Калифорния, където изменението на климата е направило някои земи прекомерно сухи за други култури, само че въпреки всичко може да поддържа растежа на агаве. В Калифорния агавето би било по-малко подвластно от прилепите за опрашването, тъй че растенията да могат да процъфтяват, при изискване че могат да оцелеят при непредсказуемите промени във преваляванията, които щатът изпитва сега.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР