Когато отидох да уча в университет, баба ми ми даде

Когато отидох да уча в университет, баба ми ми даде ...

Носите икона в портмонето като талисман? Дали е редно?

Когато отидох да уча в университет, баба ми ми даде малък подарък. Тя ми даде малка икона с изображението на моя ангел пазител. Баба ми каза винаги да я нося със себе си. Тя ще ме пази от злото.
Разбира се, изпълних молбата на баба ми. През годините носех иконата в портфейла си. Но след много години се запитах дали тогава съм постъпила правилно. Може ли да се носи икона в портфейла или не.
Както разбрах малко по-късно, много други хора правят същото. Те носят икони в портфейлите си като талисман. Но нека да разберем дали това е правилно.
Иконата, независимо от размера си, е преди всичко светиня. Следователно е необходимо да се отнасяте към нея подобаващо.
Пред иконата можете да се молите и да се обръщате към светиите за помощ. Според канона, иконата трябва да стои на видно място или в специален ъгъл.

Но е по-добре да не носите иконата в портфейла или чантата си. В крайна сметка това нарушава църковните канони. Много хора смятат, че купувайки икони, кръстове и тамян, те си набавят талисман срещу злото. Но това не е така. Не иконата или кръстът защитават от злото, а силата на вярата и искрените молитви. И носенето на икона в портфейла граничи много тясно с окултните науки.
Освен това, не е подходящо да носите икона в близост до пари и карти. Това е просто неуважение към светите предмети. Свещениците призовават да не превръщате християнските светини в идолопоклонничество. Иконите трябва да стоят на такива места в къщата, където никакви фактори не могат да ви отвлекат от молитвата.
Също така, не си струва да окичите цялата къща с лицата на светци. Достатъчни са няколко икони и вашата вяра. Разбира се, няма ясни забрани по този въпрос. Но винаги помнете, че най-важна е вярата в сърцето ви без излишни суеверия и окултизъм.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com