Когато от името на ПГ на БСП за България алармирахме,

...
Когато от името на ПГ на БСП за България алармирахме,
Коментари Харесай

БСП и Захариева в спор отменен ли е мониторингът над България


Когато от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз във връзка с това по какъв начин нашите европейски сътрудници и европейски институции гледат на случвалото се в България в региона на правосъдната промяна, ни упрекнаха в разпространяване на подправени вести. Но в последния си мониторингов отчет Европейска комисия оповестява свое мнение, съгласно което осъщественият от България прогрес е задоволителен за осъществяване на поетите задължения на страната, само че за окончателното решение ще бъдат взети поради мненията на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент. До момента, публично решение за привършване на Механизма за съдействие и инспекция не е взимано.

Това сподели от парламентарната естрада Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, в собствен въпрос към министър Екатерина Захариева.

Той посочи, че вместо това, в рекомендация по различен механизъм, Съветът на Европейски Съюз смята за нужно да напомни съществуването на специфичния мониторингов механизъм и да подсети: „ Продължават да са налице редица провокации, по-специално гарантирането на ефикасни наказателни следствия, уравновесяването на натовареността сред съдилищата и рационализирането на локалните прокуратури. Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката с корупцията в България “.

Един от индикаторите, които употребява Европейската комисия, когато приготвя своите отчети, са изследванията на Евробарометър за усещането на жителите във връзка с корупцията в техните страни. Такова изследване беше отпечатано преди няколко дни и съгласно него 80% от българите считат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях считат също, че равнището на корупцията у нас се е нараснала през последните 3 години, обърна се социалистът към болшинството. Зарков бе безапелационен, че парадоксът, при който Европейската комисия споделя, че България е изпълнила някакви официални критерии, само че хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за съдействие и инспекция още не е анулиран.

Според Зарков държавното управление има същия проблем в връзката си с евроинституциите, какъвто има и с българските жители – не им споделя истината. Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че приказва на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната имитация от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от подтекста, само че добре демонстрира метода на мислене, а точно – ще покрием нещо, с цел да не ни схванат какви сме, пък след това ще продължим постарому, напомни социалистът.

Според министър Захариева де факто няма Механизъм, тъй като няма отчет. Де юре обаче има. В България се получава противоположното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче мощните на деня вършат каквото си желаят под благосклонния взор на едно едва държавно управление, сподели още Крум Зарков.

Информацията, че Европейската комисия ще резервира мониторинга удостоверява практиката на това държавно управление да се хвали за неща, които не е свършило, сподели от своя страна Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, който също имаше запитване към министър Захариева. Той напомни, че в края на мандата си предходният ръководител на Европейската комисия предложи мониторингът да бъде преустановен: ”Но на процедура комисията не взе такова решение, а трябваше да бъде съветвано с Европейския парламент и с Европейския съвет, макар че това координиране не е належащо. По този метод този механизъм не бе преустановен и продължава да съществува, само че без да излизат мониторингови отчети по него. За да стигнем досега, преди 10 дни, в отчет за макроикономическите салда да се обърна внимание, че мониторингът в правосъдната система не е прекратен”, напомни Гьоков. Той попита министър Захариева дали държавното управление е според с претекстовете на решението на Европейската комисия, че към момента няма нужните доводи за свалянето на мониторинга за битката с корупцията. Попита и какви ограничения ще предприеме, с цел да предотврати заплахата Комисията освен да не приключи отчетите, а и да разгласява отрицателно мнение за корупцията.

Това държавно управление не може да реши казуса с корупцията в България,коментира и Алекандър Паунов от групата на левицата.

Отговорът на министър Захариева по отношение на продължаването на мониторинга на България от Европейски Съюз е бюрократично-чиновнически и не е удовлетворяващ, счита той. Правоприлагателната система на България не е ефикасна.Тя не съумява да накаже злоупотребите и корупцията. Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво мисли Европа за нас, наподобява, че няма да бъде преустановен, акцентира Паунов. Той напомни, че единствено преди месеци, по време на локалните избори, ръководещите са убеждавали в противоположното.

Народният представител прочете документ, подписан ръководителя на Европейската комисия в който написа: „ В рамките на този механизъм Комисията продължава да следи правосъдните промени в България и битката с корупцията. Комисията следи правосъдните промени в България към този момент 13 години. Вижда се, че в битката с корупцията има още какво да се желае. " Виждат го и всички български жители. Не се вижда единствено от българските институции. Мониторингът и проблемите в него остават и едно нещо е несъмнено – това държавно управление е изцяло некомпетентно да ги реши, приключи Паунов.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР