Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че

...
Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че
Коментари Харесай

Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“

Когато обърнем взор към международната история, ще се убедим, че в написаното и познатото ни от нея, доминират мъжете. Съвсем обяснимо, на напред във времето изпъкват мощните фигури на държавниците, вое­началниците, духовните водачи, отшелниците, „ про­кълнатите “ еретици, огромните философи, писатели, художници и музиканти, едрите финансисти, тър­говци и всевъзможни мощни на деня... И въпреки всичко, въпреки и рядко, срещаме някоя смела дама, оборила предразсъдъците и счупила стигмата за „ слабия пол “.

Темата за ролята на дамата през Средновековието, в това число в българското държавно и етнополитическо пространство, набира известност едвам напоследък. Много въпроси намират своите отговори, въпреки към момента наличните сведения да са нищожни.

Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики щерка? Кои български принцеси стават „ първи дами “ в непознати страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически генезис.

Ако не знаете отговорите на тези въпроси, само че въпреки всичко сте фен на историята, то една от най-новите книги на българския книжовен пазар ще ви заинтригува. „ Първите дами на Средновековна България “ излиза под логото на съдружие „ Българска история “, а създател е всепризнатият медиевист и дълготраен учител във Великотърновския университет – проф. Пламен Павлов.

Издателите прецизират, че книгата повдига завесата над женското наличие в тези далечни времена, с присъщите за него мощ, престиж и непоколебимост. Допълват и че тази обичайно подценявана тематика е показана по занимателен и меродавен метод, трансформирал се в емблема за творчеството на проф. Пламен Павлов. В текста се споделя за малко познати персони от царския двор като дъщерите на цар Самуил, сестрата на Крум и брачната половинка на севастократор Калоян.

В предговора на своето произведение създателят написа:

Въпреки преобладаващо мъжките характерности на политиката (обстоятелство, което не е преодо­ляно изцяло даже и в нашия век), има не един случай, когато цариците превъзхождат по качества и сила своите мъже. Разбира се, високото място в държавната и публичната подчиненост носи привилегии, лукс, скъпи одежди, многочислена свита, предана прислуга, всички екстри на всекидневния живот. Казаното дале­че не значи, че владетелките и принцесите непре­менно водят спокоен, благополучен, изпълнен с наслади жи­вот – в противен случай, постоянно в тяхно лице можем да забележим може би най-нещастните дами на тяхното време, само че... повече за всичко това ще разберете в самата книга.

„ Първите дами на Средновековна България “ е към този момент на литературния пазар и може да бъде открита в по-добрите книжарниците, оповестяват още от издателството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР