Когато неотдавна американският президент Джо Байдън подписа безвъзмездна помощ за

...
Когато неотдавна американският президент Джо Байдън подписа безвъзмездна помощ за
Коментари Харесай

САЩ тайно въоръжават до зъби Тайван

Когато наскоро американският президент Джо Байдън подписа безплатна помощ за Тайван на стойност 80 милиона $ за покупка на американско военно съоръжение, Китай разгласи, че " съжалява и се опълчва " на дейностите на Вашингтон.

За елементарния наблюдаващ това не е огромна сума - един актуален изтребител коства повече. Тайван към този момент поръча американско военно съоръжение на стойност 14 милиарда $. Имат ли значение някакви 80 милиона $?

Тези милиони не са заем, а идват от джобовете на американските данъкоплатци. За първи път от над 40 години, Америка употребява свои пари, с цел да изпраща оръжия до територия, която публично не признава. Това се случва под шапката на стратегия, наречена Чуждестранно военно финансиране (FMF). Именно тази стратегия е употребена, с цел да се обезпечи военна помощ на Украйна на стойност 4 милиарда $. По този канал са изпратени милиарди за Афганистан, Ирак, Израел и Египет. Но до този миг парите са ориентирани към страни или организации, приети от Организация на обединените нации.

Преди Съединени американски щати продаваха оръжия на Тайван, с цел да може да се отбранява при възможна китайска офанзива, само че не и такова количество, което да дестабилизира връзките сред Пекин и Вашингтон. През последното десетилетие военният баланс в Тайванския пролив се наклони трагично в интерес на Китай. Вашингтон твърди, че политиката в този момент не е изменена, а Държавният департамент отхвърля, че потреблението на програмата за задгранично военно финансиране значи, че Съединените щати признават Тайван, оповестява Българска национална телевизия.

80-те милиона $ са единствено върхът на айсберга. През юли американският президент Джо Байдън утвърди продажба на военно съоръжение на Тайван на стойност 500 милиона $. Тайпе се приготвя да изпрати два батальона за образование в Съединените щати - нещо, което се случва за първи път от 70-те години. Политици в Тайван споделят, че това е единствено началото, а през идващите 5 години Съединени американски щати могат да провиснал 10 милиарда $.

Тайванската войска има стотици остарели танкове, само че малко модерни ракетни системи. Командната конструкция, тактиките и доктрината не са осъвременявани от половин век. Контраразузнавателни интервенции в Китай няма. През 2013 година Тайван понижава службата в армията от 1 година до 4 месеца и мнозина се майтапиха, че е като летен лагер. От идната година още веднъж се връща едногодишната военна работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР