Когато на 20-ти април от космодрума Байконур излети космическият кораб

...
Когато на 20-ти април от космодрума Байконур излети космическият кораб
Коментари Харесай

На 20-ти април Русия ще изстреля пилотиран кораб Союз МС-04 само с двама души

Когато на 20-ти април от космодрума Байконур излети галактическият транспортен съд “Союз МС-04 ”, на борда ще пътуват единствено двама души – американският астронавт Джак Фишер и съветският космонавт Фьодор Юрчихин. Третото място ще остане незаето и за сметка на това корабът ще пътува с  по-голямо количество потребен товар.

До обстановката се стигна откакто предходната година Русия изненадващо оповести (източник), че има желание да редуцира броя на непрекъснато пребиваващите съветски космонавти на “Международната галактическа станция ” от трима на двама.

Това е разумно разследване от систематичната рецесия в съветския галактически бранш. От една страна Русия ще спести пари от съкращаването на екипажа. Но има и друга причина – Съединени американски щати, Европа и Япония сполучливо построиха и инсталираха своите сегменти на “Международната галактическа станция ”. Русия е единствената страна, която не съумя да построи своя сегмент, а изстрелванията на съветските модули се бавят до безсрамие. Според Сергей Крикальов, някогашен космонавт и през днешния ден началник на пилотираната стратегия на Роскосмос, Русия ще възвърне екипажа си до тричленен сега, в който бъде изстрелян идващият съветски модул – Мултифункционалния лабораторен модул (МЛМ) “Наука ”.

“Наука ” трябваше да лети още през 2007 година, само че стартът от време на време беше отлаган заради редица аргументи. За последно през 2013 година по време на тествания беше намерено, че в горивните резервоари на модула са попаднали неизвестно по какъв начин стърготини. Така че през последните няколко години инженерите бяха принудени да подменят джунглата от тръби, маркучи и клапани, с цел да се отърват от замърсяването. Работата изглеждаше на изчерпване и изстрелването на МЛМ “Наука ” беше планувано за края на 2017 година.

Но предишния месец ни беше обявено, че казусът със замърсяването се е завърнал още веднъж (източник). Основният проблем е, че нечистите горивни резервоари не могат да бъдат сменени толкоз елементарно. Те са създадени при започване на 90-те години на предишния век, към този момент резервоари от подобен вид не се създават, а модерни резервоари като да вземем за пример тези, употребявани на корабите “Прогрес ”, не могат да бъдат интегрирани към “Наука ” без да бъде повреден модулът. Руските експерти се надяваха, че има още няколко останали бройки от този вид резервоари и в случай че те бъдат инсталирани към модула, той може да бъде избавен – стига, несъмнено, и те да не са нечисти.

Но през вчерашния ден, на 4-ти април, журналистът Анатолий Зак показа, че ситуацията е станало кошмарно (източник) – доказано е, че безусловно всички резервоари са нечисти! Като резултат от това при започване на месеца е било взето решение шестте истински резервоара да бъдат разрязани, с цел да могат вътрешностите им с форма на хармоника да бъдат почистени. След това те ще бъдат заварени и наново инсталирани към модула.

Всичко това ще докара до нови отлагания от най-малко няколко месеца, а може би и години. Проблемите с МЛМ “Наука ” бавят и завършването на останалия сегмент от съветската станция – в случай че “Наука ” не излети, към МКС няма да могат да бъдат прикачени модулът “Причал ” и “Научен и енергиен модул ” – НЕМ. За страдание и самата “Международна галактическа станция ” старее – тя ще бъде изведена от орбита в интервала сред 2024 и 2028 година.

Има късмет обаче съветският сегмент да бъде разкачен и да служи като втора независима съветска станция – “Мир 2 ”. Ако работата по МЛМ “Наука ” се проточи още, нищо чудно руснаците да отсрочат неговия старт за началото на идващото десетилетие и да служи като основа напряко за “Мир 2 ”, без да се ангажира МКС.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР