Гневът в Пакистан, предизвикан от министър женомразец

...
Когато министърът на отбраната на Пакистан Khawaja Asif се изправи
Коментари Харесай

Когато министърът на отбраната на Пакистан Khawaja Asif се изправи пред парламента миналата седмица и нарече жените лидери на опозицията в Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI) като "боклук и остатъци" от своя председател Имран Хан, той вероятно не е очаквал силата на обратната реакция, която щеше да последва.

В крайна сметка пакистански писатели, играчи на крикет, знаменитости и съдии са правили подобни сексистки забележки. Както каза Шармила Фаруки, член на провинциалното събрание, пред местните медии: „Мъжете имат разрешение да се измъкнат от сексизъм“.

Също така не беше първият път, когато г-н Асиф изразяваше подобни чувства в парламента. В по-ранна съвместна сесия 73-годишният нарече бившия федерален министър Шийрин Мазари "тракторна количка" - грубо позоваване на нейното тегло.

Далеч не беше първият път, когато такъв език се използва в законодателната власт. Пакистанската мюсюлманска лига (PML-N) на г-н Асиф и PTI често са правили сексистки и женомразки забележки относно жените парламентаристи в противоположни партии.

Този път обаче протестът срещу г-н Асиф беше силен и повсеместен.

Парламентаристи от PTI и други партии го нападнаха в социалните медии, докато много медии също го критикуваха за коментарите му. Dawn, най-големият англоезичен вестник в страната, публикува остра редакционна статия, заявяваща, че „Хаваджа Асиф, нашият незащитим министър на отбраната, се нуждае от обучение за равенство между половете“.

В крайна сметка г-н Асиф се обърна към Twitter, за да заяви, че коментарите му са „извадени от контекста“ и че „наричането на някого „боклук“ и „остатъчно“ не е свързано с пола“. Но той не се извини.

Въпреки това социологът Нида Кирмани смята, че това е знак за промяна.

„Преди няколко години нямаше да има такъв протест и от него нямаше да се изисква да дава какъвто и да било отговор или обяснение“, казва тя. „Неотдавнашният отговор на сексистките коментари на Khawaja Asif е кулминацията на дълга и продължителна борба на активисти за правата на жените.“

Тя казва, че социалните медии са очевиден фактор, който променя играта, предлагайки на жените пространството да говорят.

И това се вижда и в разговори, далеч от националните прожектори. Наскоро клип от популярната продължаваща драма Baby Baji, който показва как съпруг удря шамар на жена си, стана вирусен, като някои мъже похвалиха сцената, че „най-накрая е поставила жената на мястото й“.

Но жените бързо се отдръпнаха.

Амина Реман беше сред тях, коментирайки: „Видях много съпрузи насилници в моя кръг да го празнуват заедно със своите насилвани съпруги. Погрешно тълкуваната идея за жена да бъдеш коренът на всяко зло се увековечава толкова много, че когато шамарът най-накрая се случи, хората се радват."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР