Когато миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу двама български бизнесмени,

...
Когато миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу двама български бизнесмени,
Коментари Харесай

Силният на деня в България губи власт заради санкциите на САЩ

Когато предходната седмица Съединени американски щати постановиха наказания против двама български предприемачи, един чиновник на разузнаването и над 60 компании, Христо Иванов, ръководител на опозиционната партия “Да, България! ”, приветства това като ``приятелски жест`` от страна на Вашингтон.

С това той има поради американската реакция - най-мащабната, която в миналото е била предприемана в България с потребление на по този начин наречените пълномощия на закона ``Магнитски``. Това се случва единствено шест седмици преди страната да организира парламентарни избори, на които Бойко Борисов ще се бори да спаси политическия си живот на фона на острата социална реакция.

Опозиционните политици и анализатори обявиха, че ходът на Съединени американски щати също по този начин ще бъде общопризнат от българите като укор към Европейски Съюз поради бездействието против корупцията в личния му двор.

Борисов, който е хладнокръвен съдружник на немския канцлер Ангела Меркел, бе министър-председател на България в продължение на 12 години с няколко къси спирания. Критиците споделят, че той е в центъра на десетилетие, доминирано от корупция, шуробаджанащина и неприятни стопански индикатори.

Миналата година се появиха фотоси с пистолет върху нощното шкафче на тогавашния премиер и пачки от банкноти по 500 евро. Борисов призна, че има револвер, само че сподели, че фотографиите са фалшифицирани.

Общественият яд, който последва и докара до пет месеца митинги предходната година, неотдавна подкопа поддръжката за партия ГЕРБ на Борисов. Тя не съумя да образува държавно управление след изборите през април, макар че към момента е преди всичко в анкетите за публични настройки. Оттук следват новите избори, които ще се проведат на11 юли.

Дълго време Борисов се появяваше като ``непоклатима структура`` в българската политика, сподели Иванов, ``използвайки напън и боязън, с цел да даде на всички да схванат къде е съсредоточена силата``. Но американските наказания ``допринесоха към усещането, че Борисов губи въздействието си``.

Американската хазна наложи наказания на трима души: Васил Божков, хазартен магнат в заточение, който се радваше на  снизхождение под формата на лесни лицензи и данъчни облекчения, преди да бъде разследван за подкуп; Делян Пеевски, някогашен народен представител, предприемач и медиен магнат; и Илко Желязков, заместник-председателят на бюрото за надзор на СРС. Активите им са замразени от американската финансова система и институциите, свързани с нея.

Божков е употребявал рушвет, с цел да ``създаде канал, посредством който съветски политически водачи да оказват въздействие на българските държавни служители``, сподели Службата за надзор на задграничните активи (OFAC​). Според български анализатори обаче главната цел на Вашингтон е Пеевски, обсъждан като упражняващ надзор над страната под ръководството на Борисов.

Отделно от това Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи предходната седмица, че Пеевски е употребявал Желязков като ``посредник и съизвършител за разпространяване на въздействие и заплащане на подкупи, с цел да се защищити от публичния надзор и да упражни въздействие върху основни институции и браншове в българското общество``. Преди да продаде огромна част по-рано тази година, Пеевски построи медийна империя, която управлява 80% от националните вестници и частен ефирен канал, което му даде голяма власт да основава или разрушава репутации.

Пеевски не можа да бъде открит за коментар, само че след американските наказания, излезе с изказване, че ``не е взел участие в корупционни действия и изброените аргументи за наложените наказания не показват нито един същински факт``.

След обявяването на американските наказания Борисов се дистанцира от Пеевски, заявявайки, че го познава само като народен представител. Но надали е съумял да убеди доста българи. На конференция предходната седмица Борисов сподели: ``Отдавна изясних връзките си с Пеевски и те са единствено политически. Нямаме нито компании, нито общ бизнес. Не сме получили и стотинка от Божков``.

Служебното държавно управление на България към този момент проверява изказванията, че минимум 32-ма политици от партии, противници на Борисов, в това число актуалният длъжностен министър председател, са били подслушвани в навечерието на изборите през април от шпионската организация, ръководена от Желязков, който проверяващ на OFAC описва като ``фронтмена`` на Пеевски.

Боряна Димитрова, шеф на Alpha Research, съобщи, че е прекомерно рано да се каже по какъв начин американските наказания ще повлияят на изборите през идващия месец. Има борба на тълкуванията, тъй като Божков, бе изправен пред правосъдно гонене от държавното управление на Борисов и имаше връзки с партии, опозиционни на някогашния министър председател. Димитрова обаче съобщи, че ``санкциите ще насърчат и мотивират`` реформаторските сили, като Борисов ``вече отстъпва на заден план``.

Димитър Бечев, помощник в Института за филантропични науки във Виена, съобщи, че Борисов е избегнал по-задълбочен надзор от страна на Европейски Съюз, тъй като тактиката му е била да не подвига доста звук в Брюксел и ``никога да не работи с другите източни държавни управления, с цел да не си навлече неприятности``. Предполага се, че България е обект на специфичен мониторинг на Европейски Съюз за корупцията. През 2014 година Брюксел стана толкоз угрижен за подкупите, че краткотрайно спря помощите от Европейски Съюз. Но механизмът за наблюдаване отпадна напълно``, сподели Бечев.

Весела Чернева от Европейския съвет за външни връзки в София съобщи, че в този момент Европейски Съюз е длъжен да изпрати ясно обръщение, че към този момент няма да си затваря очите за корупцията в България. ``Това е нездравословно за българското общество. Честно казано, това не е добре за европейското доближаване. Забавя икономическото развиване на България. Пропуснали сме хиляди благоприятни условия през последните 10 години ", сподели тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР