Когато миналата година се завръща от преход в Гренладния, Прийт

...
Когато миналата година се завръща от преход в Гренладния, Прийт
Коментари Харесай

Първата цветнокожа жена е напът да прекоси сама Южния полюс

Когато предходната година се завръща от преход в Гренладния, Прийт Чанди се е сдобила с леко измръзване на носа. " Спомням си по какъв начин някой ми сподели, че в никакъв случай до момента не е виждал сходно пострадване при човек с моя цвят кожа. Аз съм азиатка - не съм обликът, който хората чакат да видят там ", споделя тя пред “Гардиън ”.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Preet Chandi (@polarpreet)

По-късно този месец Чанди - 32-годишна физиотерапевтка от армията, се надява да може да се назова първата цветнокожа жена, която приключва независим преход през Антарктида до Южния полюс. По време на пътуването от над 1100 км, което би трябвало да й отнеме към 45 дни, тя ще се сблъска с негостоприемни температури от - 50°C, мощен вятър и снежни стихии, до момента в който дърпа шейна, която тежи към умопомрачителните 95 кг.

Чанди, позната още като Полар Прийт, признава, че всичко това звучи като обезкуражаваща експедиция, само че споделя, че се усеща добре готова след години, отдадени на труд и тренировки. Тя е завършвала ултрамаратони, в това число изтощителния Marathon des Sables в пустинята Сахара, и се е изправяла пред рискови метеорологични условия по време на 27-дневната си експедиция в ледената шапка на Гренландия.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Preet Chandi (@polarpreet)

Напоследък тя тренира, като дърпа гуми по улиците към дома си в покрайнините на Дерби, с цел да се настрои на вълната за тегленето на шейната от 2 метра, която ще транспортира храната и оборудването й през Антарктика - нещо, което често предизвика изумените погледи на случайни минувачи.

Освен физическата подготовка и потребността от привличането на спонсори за експедицията, тя също се приготвя за предизвикването да реализира независим преход до Южния полюс: " Не можеш да видиш какво има пред теб с дни и това може да бъде доста изтощително душевен ", споделя младата жена със мощен дух.

Партньорът на Прийт Чанди й е оставил известия в палатката, до момента в който приятелите й са записали гласови записи, които да слуша и да я стимулират по време на пътешествието.

" Шейната ми е кръстена на племенницата ми Симран, а ските ми носят името на едномесечния ми племенник, тъй че ще ме чакат всеки ден, с цел да ми оказват помощ ", убедена е тя.

32-годишната Чанди ще отлети за Чили на 7 ноември и в случай че времето е благосклонно, ще поеме на 21 ноември похода си към Южния полюс. Когато се завърне, тя възнамерява да сътвори безплатен авантюристичен фонд, с който да оказва помощ на повече дами да финансират експедициите си и споделя, че е удовлетворена да види смяна в област, която е била непокътната територия за мъжете. А ние сме сигурни, че даже на сурово място като Южния полюс нежната женска мощ може да си пробие път и да поникне по този начин, както прави всякога стръкчето пролетна трева.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Preet Chandi (@polarpreet)
Кръщават улица в София на Боян Петров
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР