Когато клиент на банка или друга финансова институция смята, че

...
Когато клиент на банка или друга финансова институция смята, че
Коментари Харесай

БНБ съветва при проблем с банката си клиентът да се оплаче първо на самата нея

Когато клиент на банка или друга финансова институция счита, че ползите му са наранени - да вземем за пример лихвата му е изчислена погрешно или са му начислени неразбираеми такси, той би трябвало да обясни казуса първо с обслужващата си банка или доставчика на услугата. Този съвет насочва Българската национална банка (БНБ) в справочник за финансовите артикули и услуги, ориентиран към крайните консуматори.

Документът е оповестен на уеб страницата на Българска народна банка и с изключение на съществена информация за типовете платежни услуги съдържа и препоръки по какъв начин потребителите да се предпазят от измами и да пазят ползите си. (Пълният текст е наличен тук).

Банките са доста чувствителни към доверието на клиентите си, заради което се стремят да прегледат и навреме да разрешат зародилите разногласия и случаи на незадоволеност. Затова и най-бързият и елементарен метод за споразумяване на казуса е тъжба до самата нея, поучава Българска народна банка. Това може да става да вземем за пример, в случай че потребителят откри преводи, които счита за непозволени, има подозрение, че не се начислява уговорената рента по депозит, безпричинно се желае по-висока рента по заем или среща усложнения при обслужване на заем.

В писмото до банката/финансовата институция би трябвало да се даде подробна информация за зародилия проблем, както и подробни идентификационни данни – име, ЕГН, номер на банкова сметка, номер на контракта за кредит/депозит и други Ако е належащо, към писмото може да се приложат копия на документи. Клиентът би трябвало да се увери, че писмото му е заведено с входящ номер, и да се осведоми в какъв период ще получи отговор, предлага Българска народна банка.

Кредиторът, надлежно кредитният медиатор, е задължен да се произнесе и да уведоми документално потребителя за решението си по всяко постъпило несъгласие в 30-дневен период. Срокът за съобщение на клиента при тъжби по платежни разногласия е 14 дни.

Когато доставчикът на платежни услуги не се произнесе в планувания от закона период и когато решението му не удовлетворява клиента, разногласието може да бъде отвеян към помирителна комисия към Комисията за отбрана на потребителите. Помирителното произвеждане е гратис и бързо - до 2 месеца след подаването на всички документи. То не изключва опцията за отбрана в съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР