Когато журналист от Бостън Глоуб“ пита Арета Франклин какво смята

...
Когато журналист от Бостън Глоуб“ пита Арета Франклин какво смята
Коментари Харесай

Кралицата на соул музиката, която никой не може да детронира

Когато публицист от „ Бостън Глоуб “ пита Арета Франклин какво счита за прозвището, което са й дали – „ Кралица на соул музиката “, отговорът на певицата е непретенциозен и лишен от всевъзможен егоцентризъм:

„ Това е самопризнание за моето изкуство. Означава, че се различавам с творчеството ми и с моята огромна обич. И съм безпределно признателна “.

Арета обаче напълно не се отличава единствено с творчеството си – нейният необхватен гений и безподобен глас я превръщат не просто в икона, а в стандарта, по който се мерят всички последващи соул изпълнителки. Тя загуби борбата с рака, само че завоюва войната с времето и остана вечно в душите и ушите на меломаните.

Роди се звезда

Арета Луиз Франклин извисява глас за първи път на 25 март 1942 година в дребна къщурка в Мемфис, Тенеси. Ражда се в фамилията на свещеник, който управлява госпъл хор, и певица, владееща добре свиренето на пиано. Арета наследява гения от майка си, а в хора на татко си прави своите първи музикални стъпки. Атмосферата в дома на семейство Франклин обаче не е хармонична – родителите на Арета имат общо 4 деца дружно и още няколко от предходни връзки, само че живеят в недоразумение. 6 години след раждането на певицата те се развеждат, а майка й получава сърдечен удар и умира малко преди десетия рожден ден на Арета.

В този интервал тя се научава да свири на пиано сама, единствено по слух. След тежката загуба търси разтуха в музиката, прекарва от ден на ден време с госпъл хора, като стартира да извършва и сола. Баща й вижда невероятния гений и се трансформира в неин управител – когато певицата е на 12, той стартира да й провежда „ турнета “ и да я води в разнообразни църкви, където да извършва обичаните си сола. Първият й професионален запис е точно от храм, в който е вкарано звукозаписно съоръжение, с цел да може да улови магията на госпъл музиката. Така Арета записва албума Spirituals с 9 песни и набира известност измежду църковните реализатори, като даже госпъл звезди като Клара Уорд и Джеймс Кливланд пътуват от други щати, с цел да я слушат онлайн.

Успешният старт на кариерата й обаче е белязан от още катаклизми в персонален проект – певицата забременява и ражда, когато е едвам на 12, а бащата на детето й остава тайнственост и до през днешния ден, а две години по-късно ражда втория си наследник. Въпреки това съумява да остане отдадена на музиката и когато е на 16 години, получава покана да пее на събития на Мартин Лутър Кинг, с които пасторът се бори против расизма. По-късно пее и на погребението му – извършва Precious Lord.



Голямата сцена и още по-големият глас

Бащата на певицата – Кларънс Франклин, прекарва целия си живот измежду музиканти – в хола му репетират величия като Арт Татъм и Нат Кол, а на кафе се отбивали Ела Фицджералд и Били Екстийн. Кларънс бил непосредствен другар и с Мартин Лутър Кинг, по тази причина осъзнавал какъв брой значима е дарбата на щерка му, тя не била дадена на Арета, а на цялото човечество посредством Арета. Затова Кларънс прави всичко допустимо мощният и звънтящ глас на щерка му да бъде чут и отвън църквите, в които изнася проповеди.

В началото на 60-те години той я предизвиква да подпише контракт със звукозаписна компания, която да я продуцира. Честта се пада на лейбъла Columbia Records, който издава първия й студиен албум – Aretha: The Ray Bryant Combo. Хитът Rock-a-bye от същия албум напуща рамките на Съединени американски щати и я трансформира в интернационална сензация. През 1962 година издава още два албума – The Electrifying Aretha Franklin и The Tender, The Moving, Swinging Aretha Franklin, като последният даже доближава 69-о място на Billboard Hot 100 и за първи път й носи прозвището „ Кралица на соул музиката “ . Неповторимият й жанр съчетава чистите и прочувствени вокали от госпъла с нежността на блуса и ритъма на джаза. Но до момента в който Арета е повелителка на сцената, вкъщи тя е жертва на домашно принуждение.

На 19 години се омъжва за Тед Уайт, който става неин управител и татко на третото й дете. Бракът им продължава от 1961 до 1968 година, когато Арета събира храброст да го напусне. През тези години околните  й стават очевидци на подиуми на вербално и прочувствено принуждение, а синините, които се пробва да прикрива с пудра преди участията си, свидетелстват и за физически похищения. Певицата излива душата си в сингъла I Never Loved a Man the Way I Love You от 1967 година, където пее:

I don’t know why I let you do these things to me
My friends keep telling me that you ain’t no good
But oh, they don’t know that I’d leave you if I could
I ain’t never loved a man the way that I love you

* " Не знам за какво ти разрешавам да ми причиняваш тези неща. Приятелите ми споделят, че не си добър, само че те не знаят, че щях да те напусна, в случай че можех. Никога не съм обичала мъж по метода, по който обичам теб. "

Емблематичната ария е изповедта на певицата и слушателите й я правят оценка високо – тя е първата, която доближава в топ 10 на Billboard Hot 100.



Арета не се разделя единствено със брачна половинка, само че и с лейбъла си – през 1967 година подписва контракт с Atlantic Records, където се раждат най-великите й шлагери. В същата година записва песента Respect, която се трансформира в нейна визитна картичка, а по-късно става химн на феминисткото придвижване. Същото име носи и биографичният филм за певицата, който се чака да излезе при започване на 2021 година

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР