Когато има закон, ние го изпълняваме стриктно – има закон

...
Когато има закон, ние го изпълняваме стриктно – има закон
Коментари Харесай

Управителят на БНБ защити спорното назначение на Стоян Мавродиев

Когато има закон, ние го изпълняваме прецизно – има закон с подобаваща законодателна рамка и ние работим. Мисля, че в този момент дефиницията за обвързваните лица ни дава опция да работим добре. Така шефът на Българска народна банка Димитър Радев разяснява безконечната тематика " КТБ " и дали няма да има различен подобен случай – пирамида със свързани лица, откакто от през днешния ден, 6 декември, влизат в действие промени в Закона за кредитните институции, особено и по отношение на обвързваните лица.

Мисля, че в нашата процедура през последните две години не може да се посочат случаи, при които инспекции за свързани лица стопират, тъй като се стига до офшорна благосъстоятелност. Това съобщи Радев по въпроса с измененията в Закона за кредитните институции пред bTV. Новите текстове в закона не трансформираха значително опцията за инспекция при офшорна благосъстоятелност

Управителят на Българска народна банка отбрани и назначението на Стоян Мавродиев отпред на Българската банка за развиване, тъй като Мавродиев отговарял на законовите критерии и Българска народна банка прецизно ги следва, тъй като няма различен избор. Припомняме, че изключително ДСБ и " Да, България " стачкуваха против това предопределение, тъй като като началник на КФН е проспал тъкмо случая " КТБ ".

Димитър Радев заяви и, че е завършила инспекцията на " УниКредит Булбанк ", само че не сподели какви са предписанията. Става въпрос за частен случай, който не е систематична опасност, посочи шефът на Българска народна банка. По информация на Actualno.com е правена инспекция на процедурите и регулациите на частното банкиране в " Уникредит Булбанк ".

Макроикономика

Хората могат да бъдат безусловно спокойни за парите си, увери шефът на Българска народна банка, съгласно който в този момент няма проблеми с банковата ни система. Той разяснява, че може би повода да не взе участие в събития като " Банкер на годината " е, че най-титулуван е Цветан Василев.

Според Радев, за две години в България няма смяна във връзка с покупателната мощ на лв.. Преди две години с 2 лв. можеше да купите 1 евро и 2 евроцента, в този момент е същото, сподели шефът на Българска народна банка, само че не отговори директно какво сме могли да си купим с 2 лв. преди две години и какво можем в този момент, употребявайки думите: " Това зависи от вас ".

Общата оценка на Българска народна банка за Бюджет 2018 е позитивна, съобщи Радев. По една от щекотливите тематики – опазването на здравето, шефът на Българска народна банка изрази вяра, че новият здравен министър Кирил Ананиев ще откри вярното решение. " Предполагам, че никой не завижда на Кирил Ананиев, само че той е подобаващ избор ", уточни Радев.

Относно бъдещето на България в еврозоната, Димитър Радев сподели следното: " Има поредност от стъпки, които би трябвало да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се причисли към валутния механизъм II. След това има един интервал от не по малко от три години, тъй че това ще изисква време. Самото престояване във валутния механизъм е най-малко две години, а ние още не сме създали тази стъпка ". Технически сме подготвени за еврозоната, само че нещата се преглеждат в по-общ подтекст – има политически и стопански фактори, посочи Радев. По негово мнение присъединението ни към валутния съюз на Европейски Съюз ще се отрази удобно на българската стопанска система – най-малкото ще се увеличи кредитният ни рейтинг.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР