Когато има висока инфлация, банките затягат паричната политика, ще се

...
Когато има висока инфлация, банките затягат паричната политика, ще се
Коментари Харесай

Николай Василев: Очакваме да се покачват лихвите по кредитите с до 1%

" Когато има висока инфлация, банките стягат паричната политика, ще се понижат свободните пари в банките. Не би трябвало да е стресиращо, всички централни банки вършат като Българска народна банка. Очакваме да се повишават лихвите по заемите с до 1%, само че не незабавно ", разяснява икономистът Николай Василев пред bTV.
Прочетете още
" Според мен инфлацията ще върви надолу от единствено себе си. Тя ще падне сама. Контрол на цени, таван на надценки са ненужни, нездравословни способи, които не оказват помощ на инфлацията. Цялата история демонстрира, че при държавен надзор на цените се покачва недостиг или има жестоки измами с продуктите, или има продажба под масата ", сподели Василев.

Той разяснява и бюджетът, като сподели, че няма укор към служения кабинет. " Казаха истината и разсъниха политическата класа, демонстрираха накъде сме се запътили. Моята прогноза е, че все пак повече хора ще приказват за още разноски, в сравнение с за ограничение. Дефицитът от 6,4% е вторият максимален до момента ", сподели още той.

Василев даде образец с авиацията във връзка с 3-процентния недостиг. Ако самолетът закъснява, водачите споделят " чакаме забавяне на полета с 6 часа ", по-късно споделят " той ще закъснее единствено с 3 часа ". Хората се радват и ръкопляскат. Аз избирам да стигнем в точния момент, няма причина за толкоз огромен недостиг, той би трябвало да е близо до нулата. Няма потребност страната да харчи разсипнически 82 милиарда лева Повечето разноски бяха популистки, за войната нямаме разноски, за пандемията са супер малко, съобщи Василев.

" Не би трябвало да има колосално нарастване на разноските, би трябвало да има малко нарастване на всичко. Бих си поискал постоянно държавно управление да подреди радикално разнообразни цели. Демографията би трябвало да е първият, предложих да се усилят 4 пъти надбавките за дете, да се построят всички детски градини. Инфраструктурата ни е в извънредно положение, за армията няма пари, за защита на границата също ", безапелационен бе икономистът.

Според него сегашните политици не загатват думите съкращения, оптимизация. " Преди говорихме за финансови пазари, тържища, вложения. Сега никой не приказва за това, никой не приказва за редуциране на администрацията ", сподели Василев.

По думите му няма такова нещо, че който дава пари, печели избори. Според него, който не прави нищо, е непотребен за българската народна власт.

Ако има някакво държавно управление, е крачка напред. Истински моренизационни промени у нас няма, съобщи икономистът.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР