Когато има повече обществена активност по темата за двойния стандарт

...
Когато има повече обществена активност по темата за двойния стандарт
Коментари Харесай

Емил Радев: България е една от страните с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните

Когато има повече социална интензивност по тематиката за двойния стандарт при храните и напитките, производителите и търговците стартират да оферират на пазара и по-качествени артикули. В същото време, обаче, България е една от страните с минимум сигнали по тематиката. Това уточни в студиото на " Тази заран " евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Той и сътрудника му Андрей Новаков са създатели на стратегия за справяне с двойния стандарт. Тя ще разполага с 1,3 млн. лева " С тях ще се подкрепят потребителските организации за проби с храни, за сравнителни разбори, за осведомителни акции, дори за групови искове ", уточни Радев.

По думите му този вид проби са скъпи, последните правени от българската страна са коствали десетки хиляди – а в това време е редно потребителските организации да имат този инструмент. Освен това националните органи за отбрана на потребителите сега мъчно глобяват мултинационалните компании.

Затова и задачата на нашите евродепутати са законодателни промени за централен европейски орган, който да глоби на равнище Европейски Съюз. Радев означи, че дълги години Европейска комисия дори не е признавала, че този проблем съществува.

По тематиката с решението на Конституционен съд за Истанбулската спогодба, евродепутатът означи, че в интернационалния документ има доста ясни механизми за битка с домашното принуждение, само че след отсъждането, че е в несъгласие с главния закон няма по какъв начин да продължим напред с ратификацията.

Радев беше безапелационен, че когато Европейски Съюз стартира да ползва конвенцията, България няма да бъде принудена да трансформира вътрешното си законодателство, а единствено ще се облекчат процедурите по правосъдното съдействие, когато, да вземем за пример, причинител на домашно принуждение се опита да бяга в чужбина.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР