Когато говорим за признаци на живот във Вселената, ние сме

...
Когато говорим за признаци на живот във Вселената, ние сме
Коментари Харесай

Странна форма на живот може да има дълбоко в звездите

Когато приказваме за признаци на живот във Вселената, ние сме склонни да търсим тясно характерни неща, основани на това, което знаем: планета като Земята, в орбита към звезда и на разстояние, което разрешава течна вода на повърхността. Но не е изключено да има и други форми на живот, които да не наподобяват на нищо от това, което в миналото сме си представяли...
Точно както имаме екстремофили тук на Земята - организми, които живеят в най-екстремната и на пръв взор негостоприемна среда, която планетата може да предложи - по този начин също може да има екстремофили там, в по-широката Вселена.
Например типове, които могат да се образуват, да еволюират и да процъфтяват навътре в звездите. Според ново проучване на физиците Луис Анхордоки и Юджийн Чудновски от Градския университет в Ню Йорк, сходно нещо в действителност е допустимо - най-малко хипотетично.
Всичко зависи от това по какъв начин дефинираме живота. Ако основните критерии са способността за шифроване на информация и способността на тези носители на информация да се възпроизвеждат по-бързо, в сравнение с се разпадат, тогава хипотетичните монополни частици, нанизани на галактически струни - галактически колиета - могат да образуват основата на живота вътре в звездите, сходно на процеса, при който ДНК и РНК образуват основата на живота на Земята.
„ Информацията, съхранявана в РНК (или ДНК), кодира механизма на самовъзпроизвеждане “, сподели Чудновски пред ScienceAlert.
„ Появата му би трябвало да е била предшествана от солидното формиране на инцидентни РНК последователности, до момента в който не се образува поредност, способна на самовъзпроизвеждане. Ние имаме вяра, че сходен развой може да се случи с колиета в звезда, което да докара до стационарен развой на самовъзпроизвеждане. "
Смята се, че струните и монополите са се появили в ранната Вселена, когато тя се е охлаждала от Големия гърмеж, а супата от частици от кварк-глуонна плазма, която я е напълнила, е претърпяла фазови спирания на симетрията и е кондензирала в материя - като кондензираща пара в течност.
Въпреки че учените към момента не са разкрили галактически струни (едномерни линейни обекти) или монополи (елементарни частици единствено с един магнитен полюс), доста разбори и хипотези са отдадени на това по какъв начин те биха могли да се държат.
Още през 1988 година Чудновски и неговият сътрудник, теоретичният физик Александър Виленкин от Университета Тъфтс, предвиждат, че галактическите струни могат да бъдат уловени от звезди. Тогавашните хипотези разкриват метода, по който турбуленцията може да разтегне струната, до момента в който оформи мрежа от струни.
Според новото изследване галактическите колиета могат да се образуват в поредност от фазови преходи, нарушаващи симетрията. На първия стадий се появяват монополи. Във втория - струни.Това може да сътвори постоянна настройка на едно монополно зърно и две струни, които от своя страна биха могли да се свържат, с цел да образуват едно-, дву- и даже триизмерни структури - сходно на атоми, съединени от химически връзки, споделят откривателите.
Едномерната огърлица надали ще носи информация. Но по-сложни структури евентуално биха могли - и те биха могли да оцелеят задоволително дълго, с цел да се възпроизведат, захранвайки силата на синтез, генерирана от звездата.
Хипотетично видяно, може би е допустимо такава форма на живот да развие просветеност, а може би даже сериозен разум, споделя Чудновски. Как би изглеждала такава форма на " нуклеарен живот ", както го назовават учените, е празник за въображението. 
Всичко е извънредно теоретично, само че дивите хрумвания могат да бъдат добър метод за нови открития. Изследователите възнамеряват да продължат своята линия на изследване, като разработят симулации на галактически колиета в звезди. Не знаем дали това може да ни докара до блестящо светещи звездни извънземни - само че може да ни даде по-добро схващане за галактическите струни и монополи.
„ Вълнуваща е  мисълта, че Вселената може да бъде изпълнена с образован живот, който е толкоз друг от нашия, че не съумяваме да разпознаем неговото битие ", сподели Чудновски.

Изследването е оповестено в Letters in Physics of High Energy.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР