Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това

...
Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това
Коментари Харесай

Васил Терзиев: За мен пътната безопасност е едно от най-ключовите предизвикателства и имам амбицията да направя така, че средата в града да стане по-безопасна

" Когато приказваме за инфраструктурни решения и промени в закона, това не са просто параграфи, а става дума за децата ни, за човешкия живот и в случай че това не е отправната ни точка и не си вършим съзнателно работата, всичко друго, което вършим, няма смисъл. За мен пътната сигурност е едно от най-ключовите провокации и имам упоритостта да направя по този начин, че средата в града да стане по-безопасна. " Това сподели кметът на София Васил Терзиев по време на полемика: „ Изграждане на единна система за ръководство и понижаване на риска от ПТП “. Форумът е проведен от Института за пътна сигурност, със съдействието на Столичната община.
В полемиката се включиха основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, Богдан Милчев –председател на УС на Института за пътна сигурност, и Малина Крумова – шеф на Държавна организация за „ Безопасност на придвижването по пътищата “, зам.-кметът на Столичната община с сектор превоз Илиян Павлов.

По време на форума кметът Васил Терзиев уточни и част от подхванатите ограничения от страна на Столичната община за понижаване на пътно-транспортните катастрофи. „ Започнахме със сигурността към учебните заведения и детските градини. В момента събираме информация от районните кметове за това къде има потребност от промени в инфраструктурата. Осветлението е основна тематика за нас. Не единствено да има пешеходни пътеки, само че и да бъдат осветени, добре маркирани, да има добра видимост. " По негово разпореждане Центърът за градска подвижност работи интензивно по разчистването на коли в зоните на кръстовищата изключително през почивните дни, с което да се усъвършенства видимостта. Промените, свързани с контролиране на придвижването, целят да създадат по-сигурни престрояванията и пресичанията. Кметът даде образец с придвижването към Мол Парадайс и кръстовището на " Околовръстния път ". Работи се по планиране на пасарелка при Казичане и идентифициране на други места на " Околовръстното шосе ", на които би трябвало да има пасарелки.
Екипът на кмета Терзиев работи и върху подобряването на придвижването по основни булеварди, където има тапи или предпоставки за произшествия като това на “Черни връх ” и “Филип Кутев ” или отделянето на трамвайното трасе от това на колите по ремонтираната част на бул. “Цар Борис III ".

Кметът открои като доста значим за сигурността в града контрола на скоростта на улици и булеварди с многолентово придвижване. Само пред декември таблата на Столичната община за премерване на скоростта са засекли близо 300 извършители, движещи се с над 125 км/ч., и то единствено по бул. " България ". Нарушителите, които са засечени, са към 8 000 на месец, а върхът е над 200 км/ч. Други образци за такива места са " Околовръстният път ", бул. „ Сливница “, бул. „ Черни връх “, ул. „ Цар Борис III “ в частта към кв. „ Княжево “, бул. „ Цариградско шосе “. Столичната община ще подкрепи напъните на Пътна полиция да сложи стационарни камери на сериозните места по тези трасета и ще проектира и приготви слагането на камерите, а Столична дирекция на вътрешните работи ще обезпечи самите устройства.

Васил Терзиев уточни като проблем качеството на направената маркировка и пътната настилка в града. Той благодари на Министерство на вътрешните работи за обезпечените камери за надзор на скоростта, които ще бъдат сложени на основни точки, и добави, че интензивно се работи за понижаване на автомобилните „ надпревари “.
Интегрирането на камерите на Столичната община със Столична дирекция на вътрешните работи ще помогне за контрола и ще ограничи прекосяването на червен светофар.

" Моят екип ще работи за смяна в инфраструктурата, в това число включването на новаторски решения, които да дават повече сигурност в града. За мен е значимо всеки един нов инфраструктурен план да включва ограничения, които подсигуряват освен безпроблемния трафик, само че и сигурността на всеки участник в придвижването – в това число пешеходците и велосипедистите. "
Васил Терзиев уточни още, че за него е доста значимо да не се работи на парче, а да се търсят цялостни решения, „ с цел да знаем, че точка по точка сме отвоювали тези сериозни места “.

*Източник: Столична община
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР