Когато говорим за български фашистки окупатор, някак си подразбираме, че

...
Когато говорим за български фашистки окупатор, някак си подразбираме, че
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Държим се като паднали от Марс и обсъждаме настървено българската окупация

" Когато приказваме за " български фашистки окупатор ", някак си подразбираме, че до този миг сме били свободна страна, свободен народ. И внезапно идва българският окупатор, който ни лишава тази независимост. И като в една групова амнезия забравяме, че преди този български окупатор в Македония има сръбски окупатор или югославски окупатор. Или в случай че би трябвало да бъда в синхрон с цивилизационните правила, под окупацията на сръбския крал Караджорджевич ", съобщи във видеобръщение Любчо Георгиевски във Facebook, съобщи.

Бившият министър председател на районен съд Македония и водач на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски направи послание на тематика " Македония през Втората международна война ", оповестено в социалата мрежа на страницата му.

" Тази 23-годишна окупация на югославския кралски двор внезапно групово - политически и историографски, я забравяме, все едно не е съществувала. Държим се като паднали от Марс и обсъждаме настървено българската окупаци я. От всички тези мощни бранители на израза " българска фашистка окупация " нито един не сподели, че преди този момент сме били под сръбска окупация. Тя не е била фашистка, само че е била мощна тирания.

Нима забравихме толкоз бързо, че в югославската комунистическа историография учехме, че Югославия е наричана " зандана на народите " ? Нима забравихме за шестоянуарската тирания? Нима забравихме за кланетата на македонците по време на тази югославска тирания? ", сподели още Георгиевски.

И прикани:

Нека създадем съпоставяне сред 23-те години на Македония под окупацията на Караджорджевич, 4-те години под окупацията на цар Борис и, да речем, първите 5 години под окупацията на Йосиф Броз Тито и да създадем разбор на броя на жертвите : Колко жертви са дали македонците по времето на Караджорджева Югославия, по времето на цар Борис и на България и по времето на Титова Югославия?

Уверявам ви, че няма да ни бъде мъчно да установим, че с изключение на тези 7 000 евреи, които нацистката политика на Хитлер лишава от Македония, по време на " българската фашистка окупация " страната е дала минимум жертви .

Ако създадем разбор на тези три интервала, ще забележим доста ясно, че македонците са имали доста по-силна опозиция, за която сме не запомнили. И в този момент внезапно Македония не помни за всички жертви, които е дала.

Забравяме жертвите по времето на Османската империя и всички страдания, които сме претърпели, и през днешния ден с Турция сме най-големи другари.

Забравяме жертвите, които сме дали поради гърците и през днешния ден още веднъж сме огромни другари с тях. Забравяме жертвите по време на сръбската Караджорджева окупация и с тях сме най-големи другари. Да не приказваме за жертвите, които сме дали на Титовата окупация , когато има жестоки репресии, за които не желаеме да приказваме, а интервалът на Тито го представяме като романтика.

Забравяме и жертвите, които са дадени пред албанците по време на Втората международна война - тогава в Западна Македония има доста кланета, а през днешния ден, с цел да има мир у дома, не загатваме за тях. Забравяме също, че единствено преди 10 години имахме жестоки спорове с албанците, в които починаха стотици македонци. Днес освен, че забравихме за тези жертви, само че и техните убийци станаха част от нашите институции и от властта в Република Северна Македония. Да не забравяме, че по време на Втората международна война 400-500 души са убити от германците, само че няма немски фашистки окупатор. Няма и албански балисти, няма италиански фашистки окупатор - има единствено български фашистки окупатор.

Ние сме нация, която без проблем не помни всички жертви, а се концентрира само върху " българската фашистка окупация ", уточни Любчо Георгиевски.

В своето послание Георгиевски споделя фактът, че " българските окупатори " са били посрещани с цветя и по време на българската администрация в Македония има напредък в региона на образованието, което е било съзнателно потискано от сърбите по време на тяхното ръководство там.



Изказването на Любчо Георгиевски идва откакто предходната седмица македонският министър председател Зоран Заев сподели, че Скопие ще се откаже от термина за " български фашистки окупатор ", само че се появиха доста гласове в Северна Македония против сходно решение.

Желаещи да станат български жители подписвали декларация, че са македонци

Междувременно историкът, академични учител от Скопие Георги Чакаряневски направи забавно изказване пред македонското издание " Локално ", представено от ", че македонски жители, които получават български паспорти, преди да ги получат, вървят при нотариус и заверяват в деклараци със следния текст:

" Аз...от баща Македонец....... и майка Македонка......, по народност съм Македонец. Правя това изказване, тъй като желая да получа български паспорт, който ми би трябвало за персонална приложимост, тъй като като водач би трябвало да ръководя камион в Европейски Съюз. Заявявайки, че съм македонец, желая да потвърждавам пред сегашните и идните генерации, мои наследници, че по народност съм Македонец и че българският паспорт го вадя извънредно и единствено за персонални потребности ".

Според Чакаряневски имало доста македонци, които били принудени да получат българско поданство, " не поради някакви български усеща ", а най-вече били интернационалните водачи.

Той разяснява и премахването на думата " български " пред " фашистки окупатори " в учебниците и на паметниците. Той не бил срещу " дребни механически корекции ", като вместо " български фашисти " в учебниците да написа " Фашистка България в хода на Втората международна война ".

Припомня, че в македонските учебници били направени корекции и вместо " турско иго ", в този момент учениците учат за " турско господство ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР