Когато дойдох тук преди 6 години, попаднах на протестите, които

...
Когато дойдох тук преди 6 години, попаднах на протестите, които
Коментари Харесай

Д. Кадик от ”Фридрих Науман”: България днес е с едно циментирано статукво

”Когато пристигнах тук преди 6 години, попаднах на митингите, които одеве бяха почнали, за високите цени на тока, и аз си помислих, че съм пристигнал в страна, който най-вероятно ще преобърне статуквото. Особено като имаме поради митингите по-късно – против държавното управление на Орешарски.
Но, за жалост, виждам България през днешния ден по-безнадежна, в сравнение с я видях преди 6 години – с едно циментирано статукво, а също и с държавно управление и администрация, които няма да се трансформират изключително " Това споделя пред Блумбърг ТВ България Даниел Кадик, началник на представителството на немската демократична фондация " Фридрих Науман " за Югоизточна Европа.

Според Кадик министър председателят Бойко Борисов е изиграл позитивна роля с слагането на целта " Западни Балкани ". В същото време обаче вътрешните проблеми в страните от района остават и " този опит за пред Европа да се построи една подправена фасада не трансформира нищо ".

Даниел Кадик счита, че обсъжданата опция за замяна на територии сред Сърбия и Косово като вид да се реши разногласието сред двете страни въобще не е добра концепция.

" Не считам, че замяна на територии би разрешила нещо по добър метод. Това няма да е първият път, в който се играе с етническите групи на Западните Балкани и се преначертават границите ", счита анализаторът.

" Етнически чистите страни не са решението и са тъкмо противоположното на това, което основава Западните Балкани. Те са една доста комплицирана комбинация от етнически групи, култури и доста комплицирано минало и в случай че се опитате да ги разделите, като образувате етнически чисти райони, това ще докара до възмущение и вместо хората да живеят спокойно между тях ще стартира разделяне ", сподели Кадик.

По думите му, в случай че това се случи, има заплаха от мощно разделяне на Западните Балкани и възпламеняване на етническите напрежения.

Според шефа във " Фридрих Науман " балканските страни би трябвало да се насочат към регионализация, а не към национализация.

" Дългосрочното решение е бъдеща европейска интеграция на Западните Балкани, с цел да може етническите групи да живеят спокойно, както е било преди Югославия, социалистите и опитите за делене на района ", счита той.

Кадик разяснява и обстановката в Македония. " След като ВМРО-ДПМНЕ си потеглиха, аз бях мощно оптимистичен, тъй като господин Груевски беше построил един автократичен режим. Сега съм мощно оптимистичен, че Македония се пробва да навакса изгубеното през миналите години време от момента, в който Груевски правеше всевъзможни начинания да вбеси Гърция – името на летището, името на автомагистралата, новата парична единица, измененията в центъра на Скопие. Всичко това целеше да подхрани македонския шовинизъм. Той се възобнови и това подклаждаше омразата на Гърция. Той (Груевски, б. р.) не искаше интеграция за Македония, тъй като това би значело да се отворят документите и да се види за каква голяма корупция става дума ", счита Кадик.

Според Кадик главните геополитически играчи на Балканите не са единствено Съединени американски щати, Европейски Съюз и Русия. " От няколко години виждаме една скрита война на Балканите и тя не е единствено сред Съединени американски щати и Русия, а сред Съединени американски щати, Русия и Китай, които са доста дейни в Западните Балкани. Китай играе извънредно значима роля с безусловните заеми, с вложенията в инфраструктура. Това е една асиметрична война. От Изток имаме едни безусловни пари, утвърждаващи избрани режими, които нямат интерес към промени. От другата страна, имаме западната страна с всичките сложени условия. За страдание, виждам, че по-силна е източната страна ", счита Даниел Кадик.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР