Когато чумата убива една трета от европейците през XIV век,

...
Когато чумата убива една трета от европейците през XIV век,
Коментари Харесай

Бюлетини, размирици и лекарство чудо

Когато чумата убива една трета от европейците през XIV век, тя оставя феодалите с прекомерно малко селяни, които да обработват земите им, и разрешава на служащите да изискват по-добро отношение. Когато инфлуенцата убива 20 млн. индийци през 1918-1919 (и още 30 млн. души по света), тя разпростира страдалчество, което оказва помощ за полагане на основите на акцията на Махатма Ганди за завършек на английското колониално ръководство. Пандемиите могат да прекатурват политиката. Изследване, обхващащо 133 страни сред 2001 и 2018, открива, че политическите безредици доближават пик две години след началото на типична зараза. Ако тази наклонност се удостовери, 2022 ще бъде бурна година.

Глобално гражданското неодобрение е повишено с 10% през 2020 - първата година на пандемията, макар рестриктивните мерки за обществени събирания, наложени в съвсем всяка страна. Някои жители упрекват държавните управления си за неуспех в ограничението на вируса. Други се оплакват от внезапно наложените и стопански съсипващи локдауни. Трети си мислят, че имунизациите, които държавните управления ги подтикват да си слагат, са нездравословни.

Множеството митинги, избухнали през 2021, имат най-различни аргументи, само че COVID-19 като предписание е утежнителен фактор. Вилнеещите по улиците в Южна Африка бяха гневни освен поради вкарването в пандиза на някогашен президент, само че и поради провокираната от пандемията безработица. Протестиращите в Беларус и Тайланд упорстваха освен за народна власт, само че и за по-добро опазване на здравето.

През 2022 рискът от турбуленции е най-голям в страните със междинни приходи. Богатият свят е значително имунизиран. Много бедните имат толкоз доста проблеми, че коронавирусът е единствено една точка от дълъг тъмен лист. За разлика от тях жителите на страните със междинни приходи чакат прилични обществени услуги и са разочаровани. Те знаят, че по-богатите са се ваксинирали първи, в това число локалните елити, които са летели до чужбина, с цел да бъдат ваксинирани. И са разбираемо нетърпеливи, че имунизациите са трудно недостъпни за милиони.
Реклама
Изборите могат доведат тази фрустрация до точка на шупване. В Бразилия президентът популист Жаир Болсонаро се оправя извънредно с ковид-19, като омаловажава сериозността на вируса, опълчва се на маските, обърка разпространяването на имунизациите и оставя хиляди хора да умират. Ниската му известност допуска, че ще изгуби изборите през октомври. Но страната е поляризирана, той споделя на гласоподавателите си, че вотът ще бъде подправен, и упорства, че единствено бог може да го в профил от поста. Не е изключено да има бунт в жанр Тръмп или нещо още по-лошо.

Изборите в Кения през август също ще бъдат напрегнати. Пандемията изтрива работните места в туризма. Полицията убива тези, които нарушават локдауна. Мнозина са гневни и един от претендентите, Уилям Руто, подклажда гнева. Макар да е богат, той се показва като поборник против династии като семействата Одинга и Кениата. Руто е упрекнат в закононарушения против човечеството по отношение на изборно принуждение през 2007-2008 (обвиненията бяха свалени, откакто очевидци трансформираха показанията си). Възможен е още безпорядък.

Във Филипините може би се оформя популистка династия отпред с президента Родриго Дутерте, който репресира медиите и окуражава убийството без съд и присъда на десетки хиляди обвинени в наркотрафик. Той не може да се кандидатира за втори мандат през май и твърди, че ще се отдръпна от политиката. Но Дутерте и преди е нарушавал сходни обещания. Не е невероятно той да се кандидатира за вицепрезидент, а щерка му - за президент.

В Индия има районни избори в няколко щата, които могат да провокират напрежение. За да отклони вниманието от милионите умряли от COVID-19 и подкопаването на институциите, което самата тя прави, ръководещата партия " Бхаратия Джаната " (BJP) ще нагнетява омразата против мюсюлманите, които упреква в осъществяване на " любовен джихад " за съблазняване на индуистките дами и превръщане на вярата им. Полицията ще лимитира митингите на опозицията, базирайки се на ограничения против COVID-19, само че ще разрешава манифестации и даже актове на принуждение на последователи на BJP.
Реклама
За някои страни ще бъде мъчно въобще да проведат избори. В Ливан има плануван избор за май, само че икономическият колапс и всеобщият безпорядък може да доведат до отлагането му. Гвинея и Мали, които неотдавна претърпяха прелом, са призовавани да разрешат свободни и почтени избори, само че няма да го създадат.
Националисти от всички страни
Изборите в богатите страни ще бъдат по-мирни, само че напрегнати. Наскоро обединената унгарска съпротива може да смъкна все по-корумпираното ръководство на Виктор Орбан, който ще се бори да не падне от власт с мръсни трикове и размахване на плашила по отношение на имигрантите и евреите. Френските гласоподаватели ще избират дали да продължат с демократичния центрист Еманюел Макрон, или да скочат в мрака с Марин льо Пен, националистка, която желае да " деислямизира " Франция. Макрон нервира доста гласоподаватели, само че със затихването на COVID-19 той наподобява като по-безопасен избор и евентуално ще завоюва. Същото надали ще се случи с ръководещата либерално-национална (консервативна) коалиция в Австралия. Стратегията инфекциите от COVID-19 да бъдат държани на кота нула ще се окаже невъзможна и лявата Лейбъристка партия ще завоюва властта през 2022.

Най-умното нещо, което би могло да направи всяко едно държавно управление през 2022, с цел да подвига растежа, да оказва помощ на хората да са здрави и да избегне неодобрение и митинги, е да усилва имунизационното покритие. Антиваксърите ще се съпротивляват, само че Франция и други страни демонстрираха, че условието за имунизационен паспорт за вечеря в ресторант бързо може да трансформира настройките. В политиката не се допуска да съществува лекарство знамение, само че имунизациите против ковид са доста покрай това.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Климат 3 Градове 1 Технологии 2 Политика 3 Технологии Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР