Когато човек наблюдава трафика в някой голям град по света,

...
Когато човек наблюдава трафика в някой голям град по света,
Коментари Харесай

Трафикът в големите градове скоро ще претърпи сериозни промени

Когато човек следи трафика в някой огромен град по света, елементарно може да разграничи туристите от локалните хора. Първите са доста по-неподготвени и несигурни когато пресичат улици и площади, до момента в който локалните пешеходци познават нрава на локалните водачи и несъмнено пресичат с по-голяма лекост и най-гъстия трафик. Това е по този начин, тъй като пешеходците и водачите  си взаимодействат и това взаимоотношение има някои присъщи особености във всеки град, поведенчески традиции, които единствено локалните познават.

В по този начин откритият ред обаче, може напълно скоро да настъпи сериозна смяна. Да разбираш логиката на психиката на другите участници в придвижването няма да е от помощ, когато все по-нарастваща част от участниците в придвижването няма да имат душeвност. Става въпрос за самостоятелните коли, тези без лидер. Ясно е, че бъдещето ще принадлежи на самостоятелните транспортни средства. Според прогнозите те ще бъдат огромна част от участниците в трафика на градовете още през 2030 година

Автономните коли ще имат много друго държание на пътя спрямо хората ръководещи коли. Основната задача пред самоуправляващите се коли ще бъде да пазят пешеходците. Последните обаче имат към този момент построено държание на пътя и в трафика, което може и да се окаже сериозен проблем и вместо придвижването да стане по-организирано, след навлизането на самостоятелните коли може да настъпи същински безпорядък.

Точно на тази тематика е отдадено проучване, резултатите от което са оповестени в списание Journal of Planning Education and Research. Авторът Адам Милард – Бол проучва взаимоотношението сред хората и самостоятелните коли, което съгласно него, ще промени разпоредбите на пътя.

При настоящия модел, пешеходецът взима решение по кое време и къде да пресече улицата. Всяко сходно деяние изисква решение дали да се пресече допустимо най-бързо, само че със съответни опасности или да се чака по-дълго или даже да се избере различен маршрут. Шофьорите също по този начин взимат решения след избор – да избързат и да преминат или да спрат и да пуснат пешеходеца. Това е една психическа игра, оформяна от обществени правила на държание, разнообразни в другите страни и правила за улично придвижване в съответната страна. Редът може  да се наруши, когато някой от участниците в придвижването работи друго и по метод непредвиден от другите. Много евентуално е това да са туристи, които не са привикнали с локалните правила и порядки, написа Адам Милард.

Когато в тази психическа игра на избързване или изчакване се намесят самостоятелните коли нещата ще се трансформират коренно. За разлика от пешеходците и хората водачи, колите без лидер ще работят постоянно предвидимо. Те ще са програмирани по този начин, че да заобикалят удар с пешеходци. Тогава локалните традиции няма да имат значение, а хората бързо и елементарно ще се научат да се възползват от програмираните да ги пазят самостоятелни транспортни средства.

Според Милард-Бол, три неща ще трансформират коренно трафика на бъдещето. Първо, цялостното преимущество на пешеходеца. Особено в огромните и гъсто обитаеми градове, хората ще свикнат безнаказано и относително безвредно да пресичат улиците там, където им е комфортно. Това ще направи ходенето пешком, изключително в центъра на градовете, доста по-удобно и бързо от потреблението на автомобил.

Второ, сходно държание ще докара до смяна на правилника за придвижване и доста по-строги санкции и санкции за пешеходците. Отговорността при случай сред автомобил и пешеходец ще бъде на пешеходеца, който ще понася и наказването и заплащането. Наред с новите правила за държание на пешеходците ще бъде изменена и уличната инфраструктура, която ще отделя оптимално хората от колите.

И на трето място, променените  взаимоотношения в трафика ще накарат хората ръководещи коли в града да понижават. Използването на самостоятелно транспортно средство ще  даде опция умерено да се приказва по мобилния телефон, да се ревизира мейл или да се води деен диалог в среща.

В последна сметка по какъв начин ще се трансформира трафикът ще зависи от редица фактори – по какъв начин хората ще се приспособяват към самостоятелните транспортни средства, по какъв начин ще бъде изменен законът за придвижване по пътищата, какви нови технологии ще се появят и прочие Всички промени обаче ще бъдат свързани с опциите на хората да употребяват пълноценно самостоятелните транспортни средства.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР