Когато Бойко Борисов говори, фактите приемат разтегливи форми и едно

...
Когато Бойко Борисов говори, фактите приемат разтегливи форми и едно
Коментари Харесай

Компенсациите за ток - грешни или успешни

Когато Бойко Борисов приказва, обстоятелствата одобряват разтегливи форми и едно и също нещо може да хем бяло, хем черно или хем положително и хем неприятно. Точно по този начин стана и тази седмица. По време на предизборна среща на 13 март в Пазарджик Борисов държа тирада, на която непосредствено упрекна " Продължаваме промяната " за това, че са въвели неверна скица за подкрепяне на бизнеса с обезщетенията за електрическа енергия. " Взимахме парите като страна от скъпия ток и компенсирахме бизнеса. Само че и това беше направено неверно, тъй като компенсирахме всички - и богати, и небогати ", сподели водачът на ГЕРБ.

Когато Бойко Борисов приказва, обстоятелствата одобряват разтегливи форми и едно и също нещо може да хем бяло, хем черно или хем положително и хем неприятно. Точно по този начин стана и тази седмица. По време на предизборна среща на 13 март в Пазарджик Борисов държа тирада, на която непосредствено упрекна " Продължаваме промяната " за това, че са въвели неверна скица за подкрепяне на бизнеса с обезщетенията за електрическа енергия.

" Взимахме парите като страна от скъпия ток и компенсирахме бизнеса. Само че и това беше направено неверно, тъй като компенсирахме всички - и богати, и небогати ", сподели водачът на ГЕРБ.

Ден по-късно, на 14 март, Асоциацията на индустриалния капитал връчи премия на Делян Добрев от ГЕРБ поради получените милиарди левове обезщетения за сметките за електрическа енергия по схемата, която точно той предложи.
Това докара до ново изявление на Бойко Борисов, тъкмо противоположно на предното: " Поздравления за Делян Добрев, който е тазгодишният притежател на огромната премия " Икономика на ярко " на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Делян печели наградата за повторно. Голямата премия е присъдена на Делян поради оферти и признат механизъм за отплата на цената на електрическата енергия, на който е съавтор дружно с Теменужка Петкова, Жечо Станков, Деян Иванов и сътрудници ", написа Борисов във " Facebook ". Реклама
Проблем на симпатизантите му в Пазарджик (и освен там), които не попадат в категорията " богати ", е да си изяснят дали не е имал поради тях, когато е говорел за " неверната " политика.

Така в един миг обезщетенията са неприятни, в случай че би трябвало да се подлагат на критика политическите съперници, само че в другия са положителни, в случай че носят дял за ГЕРБ.

А в действителност и двете изказвания на Борисов са правилни. Компенсациите се дават " на калпак ", което е елементарно за администриране, само че не е не е добре от икономическа позиция, тъй като да вземем за пример измежду най-големите получатели на помощи е рафинерията на " Лукойл " в Бургас, която генерира свръхпечалби. И тъкмо тази скица беше препоръчана от Делян Добрев и група депутати на ГЕРБ - в средата на 2022 година под формата на таван на цената на тока от 250 лева./мВтч, който от началото на 2023 година бе свален на 200 лева./мВтч, отново по предложение на Добрев.

Разбира се, тези обезщетения дават цялостна сигурност на бизнеса, чиито разноски за ток действително бяха закрепени през по-голямата част на предходната година и понижиха с 20% от началото на тази. За страдание това не си проличава в цените на крайните артикули и услуги.
Реклама Свързани публикации Yettel и " Електрохолд " подписаха 10-годишен контракт за зелен ток с закрепена цена 16 март 2023, 09:03 Реформа в пазара на ток с контракти за разлика (CFD) и за закрепени цени (PPA) 15 март 2023, 09:20 Подкаст с Юлиан Попов: Поне 20 милиарда евро са евентуалните вложения в " Марица изток " 14 март 2023, 10:04 Газът нарастна внезапно с 22% за ден поради френските АЕЦ и късното захлаждане 11 март 2023, 15:54 Енергийната борса приготвя платформа за дълготрайни покупко-продажби с ВЕИ на закрепена цена 6 март 2023, 13:24 Кьовеши против Ковачки: Димът да го няма 2 март 2023, 06:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР