Когато Аманула Хан поема властта през 1919 г., съпругата му

...
Когато Аманула Хан поема властта през 1919 г., съпругата му
Коментари Харесай

Кралица Сорая първа защитава правата на жените в Афганистан

Когато Аманула Хан поема властта през 1919 година, брачната половинка му Сорая Тарзи притегля вниманието с концепциите си в страна, пропита с племенни традиции, датиращи от няколко века. Години по-късно водачът ще смени купата си, той към този момент няма да е емир, а падишах, „ цар “. По време на ръководството му, което продължава до 1929 година, двойката се ангажира с образованието на момичета и дами.

" Аз съм техен крал, само че министърът на образованието е моята брачна половинка, тяхната кралица ", споделя монархът през 1926 година, като по този метод изяснява ролята на Сорая в процеса на рационализация на нацията.

През 2014 година принцеса Индия, най-малката щерка на кралската двойка, приказва в изявление за „ Ал Джазира “ за заслугите на майка си.

" Тя отвори първото учебно заведение за девойки и даде образец на други фамилии, като разреши на двете си по-големи дъщери - сестрите ми, да го посещават. Постиженията на майка ми към момента са високо ценени от афганистанците. Хората си спомнят речите й и в този момент, метода, по който предизвиква афганистанските дами да бъдат самостоятелни, да се научат да четат и пишат “.

Историците са съгласни, че

 

кралица Сорая е била изключителна жена за времето си

 

Харесвало ѝ да е в директен контакт с дамите от своята страна, с цел да приказва с тях за техните права. В една от тези речи, която произнася през 1926 г. по време на отбелязването на независимостта на Афганистан, тя се обръща към жените: " Независимостта принадлежи на всички нас и по тази причина я честваме. Смятате ли обаче, че нашата нация през цялото време се нуждае единствено от мъже, които да й служат? Жените също би трябвало да вземат участие ".

Както си спомня щерка й, с помощта на кралицата първото начално учебно заведение за девойки „ Мастурат “ е намерено в Кабул през 1921 г. Отварят се още просветителни центрове и през 1928 година е подхваната „ провокативна “ мярка, провокирана от Джонатан Горнал и Сайед Салахудин в публикацията „ Кралица Сорая от Афганистан: Жената изпреварваща времето си “, оповестена от " Араб нюз ". Те пишат: „ 15 възпитаници от гимназията в Мастурат, всички дъщери на видни кабулски фамилии, са изпратени в Турция, с цел да продължат образованието си. “

Бащата на кралицата, Махмуд Тарзи е авторитетен афганистански политик и интелектуалец, който вкарва демократични хрумвания в страната си. Неговото прогресивно мислене възпламенява освен Сорая, само че един от най-пламенните му почитатели е индивидът, който става негов шурей и крал на Афганистан.

Хума Ахмед-Гош, почетен професор в Държавния университет в Сан Диего, е създател на публикацията „ История на дамите в Афганистан: уроци, научени за бъдещето “, оповестена през 2003 година в „ Джърнъл ъф интернешънъл уимин стъдис ". Според него Тарзи е изиграл „ решаваща роля в проектирането и осъществяването на измененията, свързани с дамите, и е направил това посредством персоналния си образец за моногамия “ и като е дал благоприятни условия за обучение и претовареност на дамите в фамилията си, които са се появявали обществено без покрита глава.

„ Аманула обществено организира акция против хиджаба, против многоженството и насърчи образованието на девойките освен в Кабул, само че и навътре в страната. На обществено събитие Аманула сподели, че ислямът не изисква дамите да покриват телата си или да носят специфичен тип кърпа. В края на речта кралица Сорая смъкна забрадката си обществено и съпругите на други публични лица, присъстващи на срещата, последваха примера ѝ. "

Сорая е родена на 24 ноември 1899 година в Дамаск, Сирия, който по това време е част от Османската империя. Там тя живее и се образова, до момента в който фамилията й не взема решение да се върне в Афганистан. Много изгнаници се завръщат в страната си, когато Хабибула хан (бащата на Аманула) става емир през 1901 година

Тарзи е поканен да се причисли към държавното управление, с цел да предприеме стратегия за рационализация.

 

Принц Аманула и Сорая се влюбват

 

и се женят през 1913 година, а след убийството на Хабибула наследяват афганския престол.

Новият държател довежда страната си до самостоятелност от английското въздействие, което той афишира при коронацията си през 1919 година

„ Кралица Сорая, която се облича по европейска мода и върви на лов на кон със брачна половинка си, има почетна степен от Оксфордския университет “, напомня журналистката от „ Ал Джазира “ Таня Гудсузиан през 2014 година

„ Нейната майка, родена в Сирия, Асма Расмия Тарзи, започва първото списание за дами в Афганистан, представящо сполучливи дами през историята и високото място на дамите в исляма. “

За това женско списание Ershad-I-Niswan (Ориентация за жени) щерка й Сорая освен й помага при основаването му през 1927 година, само че и популяризира идеята за равенство между половете. След това стартират да излизат сходни изявления.

Между 1927 и 1928 година кралица Сорая и брачният партньор й посещават Европа, където са им оказани високи почести.

„ Тя бе посрещната от огромни тълпи по време на триумфално турне по европейските столици “, спомнят си Горнал и Салахудин.

След завръщането си кралската двойка се пробва да приложи някои от обществените и културни промени, с които се срещат по време на обиколката си.

Но разпространяването на някои фотоси на кралица Сорая без воал на вечеря с задгранични мъже и с вечерна рокля без ръкави провокира мощна реакция в нейната страна, пише Ахмед Гош. „ Консервативните молли и районните водачи поясняват облиците и детайлите от пътуването на кралското семейство като очевидно изменничество към културата, религията и „ достойнството “ на дамите. ”

Някои източници допускат, че някои фотоси са били манипулирани и че британците са тези, които популяризират фотосите в племенните райони на страната, с цел да я дестабилизират.

Враждебността, с която се сблъсква кралската двойка, я принуждава да избяга в Италия през 1929 година, а това е

 

проваляне на политиката за рационализация

 

От края на 1928 година в Афганистан се разраства революция, която довежда Хабибула Калакани на власт за няколко месеца, само че Мохамед Надир Шах става новият крал (между 1929 и 1933 г.).

Заедно със своите поддръжници той подхваща разнообразни ограничения, в това число затваряне на учебни заведения за девойки и налагане на бурка, написа професорът от държавния университет в Охайо в публикацията „ Дългата, дълга битка за правата на дамите в Афганистан “.

Кралица Сорая умира през 1968 година в Италия, осем години след брачна половинка си.

Ковчегът й е превозен с боен конвой до летището в Рим, а в Афганистан тя получава държавно заравяне.

В класацията за 100-те дами на годината на списание Time за най-влиятелните дами на 20-и век се появява нейното име. 

Завръщането на талибаните на власт провокира боязън основно измежду дамите, които чакат спад в обществените и икономическите си права, извоювани през последните две десетилетия, макар че Забихула Муджахид, представител на талибаните, увери, че дамите ще могат да продължат да вървят на учебно заведение и да работят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР