Когато 38-годишната Софи Танер празнува втората годишнина от сватбата си

...
Когато 38-годишната Софи Танер празнува втората годишнина от сватбата си
Коментари Харесай

Защо все повече жени избират да се оженят... за себе си?

Когато 38-годишната Софи Танер чества втората годишнина от сватбата си по-рано тази година, на тържеството не участват никакви обичайни атрибути – никакви цветя, никакви сантиментални ястия за двама, никакви небрежно купени картички, запечатани с целувка.

Причината не е немарливост на половинката й, а фактът, че на 16 май 2015 година, когато пиар консултантката дала сватбения си обет на стъпалата на църквата Unitarian Church в Брайтън, тя дала обещание безконечна честност на... самата себе си, написа английският вестник Daily Telegraph.

“Идеята ми хрумна, когато лежах в леглото, възстановявайки се от грип и неприятна връзка. Всички честват събирането с някой човек и сключването на брак, само че няма крайъгълен камък в обществото, който отбелязва бягството от нещо извънредно или връщането към личното благополучие и удовлетворение “, споделя Танер.

Първоначалната й концепция била да напише книга, в която жена се омъжва за себе си, вместо да търси път към себе си. Но след двегодишно писане и проучване на сологамията – хора, които се обвързват със самите себе си, за задачите на романа й Happily, Софи се поддала изцяло на концепцията.

Концепцията за соло брака още веднъж притегли вниманието на медиите тази седмица, когато италианката Лаура Меси се ожени за себе си. 40-годишната фитнес инструкторка, облечена в бяла рокля, отпразнува сватбената си гала в наличието на 70 родственици и другари.

Бракът не беше законно приет. Тя платила 10 000 евро за сватбата, а сватбената й торта беше направена единствено с една дрънкулка на върха. Меси даже отпътува на сватбено странствуване със самата себе си в Египет.

Това е идея, която Танер схваща доста добре. „ В края на пътуването станах подобен последовател на тази концепция, че взех решение да я приложа върху себе си. Смятах, че това е явна стъпка и всичките ми другари и родственици разбираха концепцията доста добре, тъй че когато си споделих, че желая лична женитба, те ме поддържаха “, спомня си Софи.

Сватбеното празненство било неповторимо – брачните обети, написани от Танер, били приспособени от Библията, тя била облечена в първокласна бяла рокля, а татко й Малкълм, 69-годишен художник и декоратор, я предал на... самата нея.

След това сватбеното празненство в наличието на 50 посетители се пренесло на улиците на Брайтън и стигнало до плажа под звуците на песента на Кендрик Ламар I Love Myself.

Изкушаващо е да определим сологамията като най-висша степен на егоизъм на селфи поколението, още повече че церемонията не е правно приета. Но за Танер концепцията е празненство на обстоятелството, че си самичък и на цялостната приятност от него.

Макар че соло церемонии, като тази на Софи, евентуално в никакъв случай няма да изместят обичайния съюз сред двама души, те наподобява се усилват и са част от по-голяма обществена наклонност дамите да отхвърлят традициите, следвани от майките и бабите им, и да поемат по самостоятелен път.

Понятието за брак със самия себе си стана известно с помощта на епизод от 2003 година на „ Сексът и градът “, в който Кари Брадшоу афишира, че й е писнало да чества изборите в живота на приятелките си, само че в никакъв случай нейните лични.

През 2010 година една от основните героини на тв сериала „ Клуб Веселие “ отпразнува солова сватбена гала. „ Сватбата е просто събитие от живота. Майките и бабите ни не са имали избора да останат сами...

Бракът със самия себе си е опция да отпразнуваме персоналната си самостоятелност, разчитането на самите себе си и свободата от веригите на договорите “, споделя Александра Джил, канадски кулинарен критик, която се оженила за себе си през 2006 година и възобновила брачните си обети на десетгодишнината от сватбата си предходната година.

Както може да се чака, редица бизнеси към този момент са съзрели опциите за облага от известността на брака със самия себе си. Джил основала компанията за сватбено обмисляне Marry Yourself Vancouver предходната година в Япония, където една на всеки седем дами не е омъжена.

Cerca Travel предлага двудневен пакет, включващ рокля, грим и прическа, както и фотосесия за 2500 паунда. „ Това не е сурогат на колегата, в противен случай, това значи, че си по-силен член на обществото и по-земен човек “, споделя бижутерът от Калифорния Джефри Левин, който основал компанията за брак със самия себе си I Married Me, макар че е женен за брачната половинка си Бони.

Двойката продала стотици пакети, които могат да включват сватбени пръстени от бяло злато, брачни обети и указания за сватбената гала на стойност към 200 паунда.

Разбира се, не всички гледат позитивно на наклонността. Когато се появява новината за сватбата на Танер преди няколко години, мнозина в обществените мрежи бързат да я нарекат нарцисистка, в това число някои от приятелите й.

“Бях сюрпризирана от гнева, не пречех на никого. Повечето момчета, с които излизах, в действителност ме подкрепяха. Това беше добър филтър да схвана реакциите им. Ако изпитваха терзание, откакто им кажех, значи по този начин или другояче не бяха за мен “, споделя Софи.

Ако бракът със самия себе си изключва връзката с различен човек и не носи никакви правни изгоди, тогава какъв е смисълът от него?

„ Можете да сте по-самотни във връзка, която не върви, в сравнение с в случай че сте сами и доста хора не осъзнават това. Надявам се, че когато видят какъв брой мощ дава бракът със самия себе си, хората да се освободят и да се научат да гледат на самотата като на нещо положително. Можете да пропилеете живота си, чакайки единствения, когато единственият сте самите вие “, споделя Софи. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР