Когато 16-годишният Джордж Нисен от Сидър Рапидс, Айова, отива на

...
Когато 16-годишният Джордж Нисен от Сидър Рапидс, Айова, отива на
Коментари Харесай

Трамплинът – от идея в главата на едно малко момче до НАСА и астронавтите

Когато 16-годишният Джордж Нисен от Сидър Рапидс, Айова, отива на цирк през 1930 година, в главата на младия гимнастик стартира да се образува концепция. Той следи по какъв начин въздушните акробати се пускат от трапеца си на върха на купола и падат меко върху защитната мрежа изпод.

Щеше да отнеме няколко години и няколко несполучливи прототипа, само че най-сетне Нисен съумява. Неговото откритие получава патент на 6 март 1945 година, а по-късно записва и „ Trampoline “ като комерсиална марка – дума, която идва от el trampolín, испанското наименование на дъските за скачане в басейн.

Нисен ще получи 44 патента, доста от които свързани с неговото устройство, и ще помогне за въвеждането на батута като гимнастическия спорт, който съчетава акробатика с отскачане. Той живее задоволително дълго, с цел да го види като олимпийско събитие – на игрите през 2000 година в Сидн – а самичък той би трябвало да тества батута на игрите в Пекин през 2008 година

С близо 400 милиона $ продажби трамплинът става извънредно известен – за задния двор на къщата и в закрити паркове на всички места по света. „ Татко зе доста горделив от изобретението си и до какво докара то “, споделя Диан Нисен, дъщерята на изобретателя и народен първенец по батут. „ Той го обичаше и не можеше да слезе от него. Знам, че би бил толкоз благополучен да види какъв брой доста хора употребяват батута през днешния ден. “

 Dian Nissen at SD Circus Center

Диан Нисен

Джордж Нисен е блажен с атлетични качества. Освен че е шампион-гимнастик – печели три трофеи на NCAA (Национална асоциация за студентски спорт) в Университета на Айова – той е и отличен гмуркач, който работи известно време, като скача от високи скали във водата, с цел да забавлява туристите в Мексико, където също обикаля, с цел да извършва акробатични номера с батута си. Но неговият ученолюбив разум в последна сметка ще го докара до триумфа.

След вдъхновяващото си посещаване в цирка, Нисен стартира да работи върху разнообразни хрумвания – разпъва платно през дървени греди в опит да сътвори нещо, което най-малко малко ще му разреши да отскочи, и даже демонтира личното си легло, с цел да употребява рамката му за своето откритие.

„ Дядо ми не можеше да разбере за какво [Джордж] е разглобил леглото по този начин “, споделя Диан.

Нисен продължава да преследва фантазията си и до момента в който е в колежа, където сплотява сили с треньора си по гимнастика Лари Грисвалд, с цел да създаде първия по-убедителен първообраз през 1934 година Той е изработен от железни ъглови профили, платно и части от маркуч, а по-късно гумените елементи са сменени с железни пружини за по-голяма устойчивост.

Дуото продължава със своето откритие като разпространява потреблението му измежду деца и спортисти. С повишаването на известността му те основават Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company, а през 1942 година Griswold отпада от името на компанията, откакто треньорът по гимнастика по-късно напуща бизнеса, с цел да продължи независима кариера в акробатиката, гмуркането и шоубизнеса.

„ Баща ми знаеше, че тук има нещо “, споделя Диан. „ Закара го в лагер на YMCA (международна младежка организация, основана в Женева), с цел да го тества, и децата го харесаха. Не слизаха от него, даже с цел да отидат до басейна. “

Потенциалът на батута стартира да се демонстрира най-ярко през Втората международна война. Военните го употребяват като устройство за образование на водачи – с цел да се научат по какъв начин да се ориентират във въздуха след сложни маневри със самолета.

По-късно тази връзка с военните ще вкара батута и в американската галактическа стратегия, посредством частично на една инцидентна среща. В края на Втората международна война Нисен е показан на млад водач, минал образованието по батут. Оказва се, че и двамата са били във флота и така се заражда една братска връзка – та за цялостен живот.

 The Mercury 7 (15258556433)

Екипажът на Mercury 7

Пилотът е Скот Карпентър (долната редица, най-вдясно), който по-късно ще се трансформира в един от астронавтите на Mercury 7. Заедно те оказват помощ за въвеждането на батута в галактическото образование в НАСА, което довежда и до основаването на играта Spaceball, която можете да видите във видеото – cелта й е да накараш съперника да изпусне топката. Карпентър я назовава „ най-хубавата подготовка за пътешестване в космоса “.

Тази връзка, дружно с непрекъснатите промоционални действия на Нисен, ускоряват трамплина в американското схващане през следвоенните години и през цялата галактическа епоха. Нисен се възползва от шанса да обърне внимание на света за неговите тонизиращи преимущества, които включват кардио, мощ, баланс и обсег на придвижване, и измисля доста фотосесии със своето откритие, в това число скачане на върха на една от пирамидите в Египет и скачане с кенгуру в Сентръл Парк.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР