Кога се обявяват скандалните сделки, от които потенциално би се

...
Кога се обявяват скандалните сделки, от които потенциално би се
Коментари Харесай

Продадоха бТВ и Йеттел за 2,5 млрд. евро на дубайска компания

Кога се афишират скандалните покупко-продажби, от които евентуално би се вдигнал доста звук? В първия ден на месеца на отпуските август, несъмнено.

PPF Group, от която част е и българският телеком Yеttel, подписа съглашение, според което Emirates Telecommunication Group Company (e&) придобива дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group (PPF Telecom) в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Това е формалната част, а кой стои зад нея може и в никакъв случай да не разберем или да гадаем по идните промени в БТВ, които могат и да не стартират незабавно, написа

Страните по договорката се договориха, че e& ще заплати предплатено 2,15 милиарда евро при приключването на договорката и още до 350 млн. евро спомагателни заплащания в границите на 3 години, в случай че PPF Telecom надвиши избрани финансови цели. В случай, че не бъдат достигнати съответните резултати, това може да докара до приспадане на до 75 млн. евро от посочените.

За договорката се знаеше от дълго време, изключително след няколко скандални придобивания на телекомуникационния пазар от страна на директния съперник на Йетел Виваком, които бяха небрежно утвърдени от Комисия за защита на конкуренцията с изминал мандат, само че под контрола на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Решения, които съгласно Yettel България и CETIN България противоречаха на признатите европейски правила и практики, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди набор от покупко-продажби, които ще доведат до голяма централизация на пазарен дял и власт в ръцете на VIVACOM и нейния краен притежател, United Group.

Комисия за защита на конкуренцията утвърди покупко-продажбите, вследствие на които VIVACOM управлява близо 70% и 50% от пазара на достъп до интернет надлежно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град. Това решение беше взето вследствие на двегодишни правосъдни съвещания и след разпоредена от съда задълбочена инспекция, която показа опасенията на участниците на пазара по отношение на концентрацията на пазарна мощ.

Преди това предприемачът Спас Русев закупи инфраструктурата на Булсатком с заем, провиснал от Виваком и Драган Шолак. Това също бе тежък конкурентен удар против Йетел, който нямаше по какъв начин да мине без благословия от най-високо място в страната, което държи регулаторните органи. Досега, въпреки и официално с разнообразни притежатели и с разнообразни телекоми под шапката им, двете малките екрани БТВ и Нова работят в синхрон. Особено ясно забележим в демократичния цвят на новините им, които са безусловно идентични и като извадени с копи пейст.

Дали арабите ще тръгнат да развиват малкия екран в друга посока е доста рано да се каже. Нозрумът на БТВ е напълно под контрола на кръга Капитал и новините са продуцирани под публицистичната политика на медиите на семейство Прокопиеви. БТВ и Нова са свързани тясно с властта, а до момента Спас Русев бе трансмисията сред трите партии ПП/ДБ-ДПС и ГЕРБ и публицистичните колективи на малките екрани.
Арабският телекомуникационен фонд има доходи към 7 милиарда евро към 2021 година и над 1 милиард чиста облага годишно. Оперират на територията на 16 страни в Близкия Изток, Африка и Азия, ни в никакъв случай до момента в Европа и са 18 телекомуникационен оператор в света по брой клиенти. След гибелта на Петер Келнер, а и отпреди това, БТВ върви надолу като качество и рейтинги, вметва. Вероятно без български или източноевропейски сътрудници в сянка, дубайците не биха се наели с инвазия на този нов за тях пазар.

От формалното известие на уеб страницата на PPF излиза наяве още, че новите съдружници ще запазят настоящия основен изпълнителен шеф на компанията, Балеш Шарма, и ще обезпечат последователност на дейностите, като в същото време ще се възползват от необятния опит на екипите на PPF Telecom на пазарите в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Така се прави, когато купувачът не се усеща сигурен и желае да провокира минимум звук в системата, до момента в който се окопити и поеме надзор.
Засега не е ясно какъв брой в движимости са в телевизионния бизнес " шейховете ”, само че най-малко в несъмнено – пари имат. Като всичко типично за арабския свят и финансовите му транзакции – всичко е забулено под компактно було.

Активите на PPF Telecom в Чехия, в това число и чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. (CETIN Czech), ще бъдат трансферирани отвън групата на PPF Telecom и няма да са част от договорката. PPF ще резервира своя 100% заобиколен дял в O2 CZ и сегашния си заобиколен дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., посредством която PPF ще продължи да управлява CETIN Czech, ще трансферира всички останали дъщерни дружества* на PPF Telecom.

e& и PPF се стремят да запазят актуалното равнище на рейтинга на PPF Telecom след приключването на договорката. PPF има за цел да резервира настоящото равнище на рейтинга на CETIN Group, при изискване че бъде доказана целевата дефинитивна финансова конструкция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР