Кога по дяволите ще направите нещо по този въпрос? От

...
Кога по дяволите ще направите нещо по този въпрос? От
Коментари Харесай

Днес 16 майки благодарят на Бога за милостта към рожбите им!

" Кога по дяволите ще извършите нещо по този въпрос? От по кое време плача и не спирам да пиша по тематиката за болните и възрастните шофьори… Майтап ли ви се коства това? А? Майтап? ", това написа на страницата си във Фейсбук Елица Буенова - юрист на потърпевши при ПТП.

Коментарът й е във връзка злополуката с рейс в Габровско. Пътнотранспортното произшествие стана през вчерашния ден. Автобусът, с който са пътували 16 деца от детско-юношеската школа на " Литекс " се вряза в зид на къща в село Гостилица, община Дряново малко преди 16.00 ч. 73-годишният лидер е умрял зад кормилото. При завой рейсът е излязъл от пътното платно. Според медиците водачът евентуално е умрял преди злополуката. Предполага се, че е получил инфаркт. Децата пък споделят, че малко преди злополуката рейсът е почнал да криволичи.

Очевидец на случая показа, че треньорът на децата е отворил вратата на рейса, а екипите на Спешна помощ са пристигнали доста бързо.

" Децата бяха доста изплашени, прибрахме ги у дома на топло, до момента в който дойдат да ги вземат с различен рейс - доста положителни и общителни деца ", каза Росен Димитров.

А ето по какъв начин продължава коментара си адвокат Елица Буенова:

" Тези 16 деца и техните майки и този път извадиха шанс, по този начин както преди 1-2 години цялостен рейс с футболистчета. Но в случай че беше се случило най-страшното, кого трябваше да разпънем на кръст на някой площад? Не чакайте да се случи най-страшното. Предупрежденията се ускоряват и скоро някой ще заплати ЖЕСТОКА цена за бездействието ви. И не ми казвайте, че може да се случи на всеки. Да си на 73 не е като да си на 40-50. И не ме интересува, че индивидът си е изкарвал прехраната. Ама въобще не ме интересува…. И въпреки всичко му благодаря, тъй като е избавил децата. Не знам детайлности, само че в тази ситуация с футболистите лидерът беше предусетил, беше отбил и съвсем спрял. Надявам се това да им е осигурило място в Рая ".

Невена Иванова, която е основател на Фондация " Добротворци ", също си задава въпроса: Защо, за Бога, законите ни разрешават 73 годишен човек да има право да ръководи рейс, цялостен с деца?

" Истинско знамение! Всички 16 деца на към 10 годишна възраст са невредими след удара на рейс в стена край Габрово нощес. Казаха, че децата са били приютени в къщата, пред която се е случил случаят, че са мощно уплашени, че са извозени с различен рейс и че към този момент са при родителите си. Днеска 16 майки благодарят на Бога за милостта към рожбите им! ", написа тя.

И Диана Русинова - експерт по пътна сигурност, създател и ръководител на Европейския център за транспортни политики, търси отговор на безусловно същия въпрос.

" Сещам се за един доста значителен въпрос по случая. Защо страната ни разрешава на 73 годишен мъж да вози деца? Това не е рецензия към индивида, който евентуално е бил заставен в пенсионна възраст да работи, с цел да може да се изхранва, в противен случай. Но пък въпреки това е редно да се запитаме, дали е безвредно? Съболезнования към околните на умрелия ", написа тя.

Русинова акцентира в мненията под поста си, че възрастните хора имат по-забавени реакции, виждат по-лошо, а от време на време слухът им е понижен.

" Аз не желая да кажа, че възрастните хора не трябва да карат, само че да возиш рейс с деца? Не мислите ли, че редно точно когато транспортираме деца да подсигуряваме в оптималната степен тяхната сигурност? ", попита тя.

През месец май изданието inPoland заяви, че в страните от Европейския съюз от януари 2024 година влизат в действие нови условия за водачите над 65 години.

В Европейски Съюз водачите над 65 години ще би трябвало да преминат психически обзор за възобновяване на шофьорските книжки. В противоположен случай те ще бъдат лишени от правата си. Затегнатите условия са част от плана Vision Zero. Той е предопределен да усъвършенства пътната сигурност в Европа и да понижи броя на произшествията.

Резултатите от психическите проучвания ще покажат дали лидерът има възможни проблеми с концентрацията. Ако резултатът удостовери опасенията, тогава подобен водач към този момент няма да може да ръководи кола.

Европейски Съюз също възнамерява да вкара опреснителни курсове за водачи над 70 години. Експертите означават, че тази категория най-често попада в произшествия.

Друго изобретение може да бъде понижаване на валидността на шофьорските книжки за възрастни жители. Например предлага се водачите на възраст над 70 години да възобновяват книжката си на всеки пет години със наложителни психически прегледи на всеки две години.

И по този начин - още веднъж на дневен ред е тематиката за това би трябвало ли да има наложителни проби за по-възрастните водачи и би трябвало ли изобщо да се качват зад кормилото на коли. Не се колебайте да изразите мнението си в мненията под обявата.

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР