Кое ви е любимото място за пазаруване на хранителни продукти?

...
Кое ви е любимото място за пазаруване на хранителни продукти?
Коментари Харесай

Вкусно по природа: Печени зеленчуци с булгур и арабски подправки

Кое ви е обичаното място за извършване на покупки на хранителни артикули? Аз доста обичам да пазаря от арабските магазини на ул. " Симеон " и към Женския пазар. Има какво ли не: хубави фурми, всевъзможни тахани, варива, пресни и сушени ароматни ремонти. Не мога да си показва какво бих правила без всичките подправки и миксове, които преливат от шкафа ми.

Любим микс с подправки, който употребявам непрекъснато, е заатар (za’atar). Това е характерен микс от Северна Африка и Близкия изток. Съставките варират съгласно района и даже съгласно фамилните предписания. Обикновено има риган, мащерка, печен сусам, кимион, кориандър, сумак и сол. Използва се защо ли не – върху печен самун със зехтин, посипан върху хумус и " Баба Гануш ", към дресинг, сос, марината, печени зеленчуци, салата и още доста други. Ако обичате подправки, тази е страхотна облага.

Откакто преоткрих булгура, отново в магазините на ул. " Симеон ", го избирам пред ориза. Може би след толкоз доста ястие на ориз в Азия имам потребност от нещо друго. Бързо се подготвя. Има доста хубава текстура и усет. Нисък на въглехидрати, елементарен за храносмилане и се съчетава добре с много ястия.

Тази рецепта с аромати от Близкия изток е чудесна за многообразие на менюто, освен това без доста лутане в кухнята.

Необходимите артикули:

(за 2 порции)

За печените зеленчуци:
1 алена чушка
1 зелена чушка
1 тиквичка
2-3 дребни моркова
1 дребна глава лук
2 с.л. заатар*
50 мл зехтин

За булгура:
зехтин, задоволително да покрие тигана
2 стръка свеж лук на колелца
1 скилидка чесън на четвъртини
200 г булгур
250 мл (1 ч.ч.) вода
щипки сол и пипер

 

Приготвяне на зеленчуците:

Нарежете зеленчуците на кубчета, тъй че морковът да е минимален по мярка, а тиквичката да е най-голяма, поради особеното време, което им лишава да се изпекат. Нарежете лука на осем части по оста му, като се стараете да запазите целостта на частите.

В дълбока купа смесете зехтин и заатар. Добавете зеленчуците без лука и ги обгърнете със сместа. Наредете ги в тава, без да се претрупват. С частите лук леко оберете остатъка от сместа, без да се разпаднат. Добавете ги към тавата. Печете в авансово загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути на най-долния ред.

Приготвяне на булгура:

В тиган на приблизително висок огън загрейте зехтина. Сложете чесъна за 2 минути, като го разбърквате да не загори. После прибавете пресния лук за 1 минута, до момента в който омекне. Сложете булгура. Добавете солта и пипера. Разбъркайте, до момента в който е добре затрупан с мазнината. Сипете водата и я оставете да кипне на най-много огън и при покрит капак. Щом кипне, махнете от огъня и оставете със затворен похлупак за 10 минути. Махнете капака и разбъркайте булгура преди сервиране. Трябва да е поел цялото количество вода.

Сервирайте булгура, от горната страна зеленчуците и по избор поръсете печени ядки за в допълнение хрупкаво чувство.

*Рецепта за микс заатар: 1 ч.ч. сушена мащерка или риган, 3/4 ч.ч. сумак. 3/4 ч.ч. сусамени семена, 1/2 ч.л. кимион надробен, 1/2 ч.л. кориандър надробен, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сол (или на вкус)

Първо изпечете сусамовите семена в изсъхнал тиган при междинна температура за няколко минути, до момента в който станат светлокафяви, като разбърквате непрекъснато. След това прибавете сусамовите семена към другите съставки и смесете, с цел да получите вашия микс. Пазете в добре затворен буркан на мрачно и изсъхнало място.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР