Кое им е лошото на многото празници? Преаждането, разбира се.

...
Кое им е лошото на многото празници? Преаждането, разбира се.
Коментари Харесай

С бавно хранене не преяждаш и не дебелееш

Кое им е неприятното на многото празници? Преаждането, несъмнено. Богатите трапези наложително са свързани с щедро хранене, което приключва с преяждане.

За да се одобряват по-малко калории, е нужно да се яде постепенно, откриха учени от университета на Роуд Айлънд. Те опитали с 30 доброволци. На тях било препоръчано да изядат огромна порция спагети с доматен сос и сирене пармезан и да изпият чаша минерална вода.

При първия опит на доброволците било заръчано да изядат храната допустимо най-бързо. При втория обаче я консумирали постепенно, като понякога оставяли вилицата си настрани.

Краткото ядене лишило приблизително 9 минути, а продължителното - 30 минути. При първия опит участниците погълнали 646 калории, а при втория - едвам 579 калории, т.е. с 67 калории по-малко.

" Ако се вземе поради, че човек се храни 3 пъти на ден, се получава значима разлика ", споделя ръководителката на проучването Катлийн Мелансън. Голяма част от участниците признали, че им подхожда повече бавното хранене, което разрешава да се води диалог.

Бързото хранене има и различен минус - че един час след привършване на яденето още веднъж се изпитва апетит. А пък бавната консумация усилва чувството за задоволеност.

Бавното хранене предотвратява преяждане. Бавното хранене носи по-голямо наслаждение. То води след себе си по-добро храносмилане.

Диетолозите споделят, че бавното усвояване на храната оказва помощ да се отслабне или да се резервира естественото тегло. Те предлагат човек да се храни постепенно 3 пъти на ден. Това сигурно ще подсигурява приема на 210 калории по-малко спрямо този, който яде бързо.

Едно друго проучване от Швеция също поддържа теорията за бавното хранене. При проучването на група подрастващи, учени от института Каролина в Стокхолм стигнаха до извода, че младите имат табиет да се хранят доста бързо.

На младежите е бил подложен мандометър, който да записва с каква експедитивност те употребяват храната. Година откакто е употребен този апарат участниците в теста са понижили бързината на хранене с 11%, показателят на телесната маса с 2, 1% и са подобрили равнището на положителния холестерол. Тези резултати са се запазили и след шест месеца, когато към този момент уредът не се употребявал.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР