Коато кармата поставя човека при определени условия, за които съдбата не

...
Коато
кармата поставя човека при определени условия, за които съдбата не
Коментари Харесай

Духът не трябва да се колебае като тревичка при всяко подухване на вятъра

Коато кармата слага индивида при избрани условия, за които ориста не му е дала сила да промени, той би трябвало да премине през тях мъжествено, умерено и твърдо. Никакви външни условия не могат да лишават от индивида неговите придобивки или да засегнат неговата вътрешна същина, в случай че той твърдо знае накъде и към кого върви. Духът не би трябвало да се колебае като тревичка при всяко подухване напразно. Иначе неговият светилник може да угасне. И когато стане доста мрачно, ще съберем всичко, което ни носи над тъканта на живота, което ни устремява нагоре, което в миналото не веднъж ни е пособие да преминем през теснините. Ще съберем всичката светлина, с цел да не се поддадем на тъмнината и да достигнем победни до Светлината.

Лежат в руини големите градове на в миналото велики нации. Затрупани в пясъка са някога цветущи страни. На повърхността на Земята не е останала и диря от изчезналите раси и единствено някъде в дълбините на океаните могат да се намерят руините на техните градове. По същия начин нищо с изключение на руини няма да остане и от актуалните цивилизации и освен неверни мемоари — нищо и от народите.

Къде са Вавилон, Троя, Картаген, градът на Златните Порти? Къде са хората живели там, любили, страдали и не мислили за гибелта, както не мислят за нея и съвременнните хора? Къде е всичко това? И планетата ще почине, ще си отиде от нея и животът, смисълът на който не е в плодовете на труда на човешките ръце, а в опита и знанията, които дава животът и които човек събира и натрупва в своята безсмъртна триада, с цел да ги отнесе със себе си на друга планета, когато умре тази, на която живее той в този момент.

Безсмъртен е духът и е неунищожима Чашата на неговите придобивки, защото и Чашата, и духът не са от този свят, въпреки и чашата да е изпълнена с плодовете на земните достижения, т.е. със знанията и опита, събрани на Земята.

В това натрупване на плодовете и резултатите от земния труд се състои смисълът на земния живот. Всичко сътворено от ръката на индивида е обречено на опустошение, защото се строи за днешния ден или за избрани периоди, само че на индивида е дадена Безпределността като цел на устремеността и резервоар на всичките му желания, излизащи отвън плътната сфера.

В Безпределността, точно, е животът. И неговите влакна могат да бъдат протегнати от сферите на сегашното обграждане на индивида в Безпределността, където животът няма край. Може ли да се помири духът с това, че преживявайки на Земята 60 или 70, или 100 години, той умира и изчезва към този момент вечно? И защо би трябвало тогава да се живее, откакто дружно с планетата ще изгори и изчезне всичко това, което е на нея и цялото човечество без излишък?

Ако няма смисъл краят на съществуването на човечеството, то няма подобен и всяка друга точка от разреза на краткотрайното му битие. Но разсъдъкът не може да се примири с такава чудовищна нелепост. И смисълът на живота е в това, че духът на индивида е вечен, че доста пъти се въплъщава той на Земята, с цел да може, завършвайки своя цикъл животи върху нея, да премине на друга звезда, стояща на по-високо ходило в еволюцията на световете, в сравнение с нашата планета.

Смисълът на живота е популярен, само че се заключава в самия развой на труда, а не в неговите резултати или в материалните и забележими за очите плодове. Трудът е необходим, нужни са и тези плодове, нужни са и градовете, и домовете, и всички удивителни произведения на човешкия разум, талант и досетливост, увенчани с хубост, нужен е и мирният и благополучен живот на индивида на нашата прелестна земя, всичко това е нужно, всичко това е доста нужно и значимо, само че освен по себе си, а като неизбежно и доста належащо ходило към още по-великото бъдеще.

За разсъдъка на човека няма никакви лимити и ограничавания. Той може да победи всичко и да разреши всички проблеми. Той може да сътвори за индивида такива тела или обвивки, в които той ще може да живее без да зависи от нормалните земни условия. Той може да победи природата дори и в това. Цялата сила на Космоса и цялата материя във всичките й форми са в негово предписание и ще му служат в дерзаенето към чудесното и невъзможното. Невъзможно за незнанието и незнанието, само че допустимо за този, който знае, че човек е роден, с цел да господства над природата и живота.

И през днешния ден той навлиза в интервал на блестящи победи на науката и знанието над забележимите и невидими за окото светове, с цел да излезе от тази битка победител на живота и смъртта.

Из " Светлините на Агни Йога ", Борис Абрамов, 1960 

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР