Книгата “Голямата битка за Космоса. Съревнованието между Илън Мъск, Джеф

...
Книгата “Голямата битка за Космоса. Съревнованието между Илън Мъск, Джеф
Коментари Харесай

Ревю: Голямата битка за Космоса. Съревнованието между Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън

Книгата “Голямата борба за Космоса. Съревнованието сред Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън ” на Крисчън Девънпорт е оповестена в България от ИК “Кръгозор ” през ноември 2018-та, а в англоезичния свят е издадена под името “The Space Barons: Elon Musk, Jeff Bezos, and the Quest to Colonize the Cosmos ” през март 2018-та. Това е книга за развиването на частната галактическа промишленост, само че най-много разглеждайки четиримата най-известни персони в региона: Илон Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън. 

Заглавието не подвежда: книгата фактически е за най-популярните бизнесмени и като такава в нея има някои основни пропуски. Историята преди епохата “Мъск ” е упомената единствено най-бегло, най-много фокусирайки се върху Beal Aerospace. Пропуснати са и други значими моменти от развиването на частната космонавтика: кюбсат спътниците са упоменати незадълбочено, други значими имена като това на Питър Бек (основател на една от най-иновативните ракетни компании Рокет Лаб) въобще не са упоменати, няма нищо за може би най-успешните компании като Планет Лабс и Спайър Глобал.

Не това е задачата на книгата. Съсредоточавайки се най-много върху Мъск и Безос и в по-малка степен върху Брансън и Алън, Девънпорт споделя една относително точна история за развиването на частната космонавтика. Споменати са най-важните триумфи: първият пилотиран галактически полет на “СпейсШипУан ” през 2004 година, ранните неуспехи на Илон Мъск с дребната ракета “Фолкън 1 ” в интервала сред 2006-2008 година, най-сетне сполучливото постигане до орбита през 2008-ма, основаването на “Фолкън 9 ” и товарния транспортен съд “Драгън ”. Разгледани са в детайли и повредите, в това число трагичния случай със “СпейсШипТу ” през 2014 година. Ако има нещо, за което мога да скърбя, то е, че “Голямата борба за Космоса. Съревнованието сред Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън ” е издадена при започване на 2018-та, а това е история, която занапред се написа. Ако книгата беше излязла година и половина – две по-късно, евентуално в нея щеше да бъде отразен сполучливият галактически полет на “СпейсШипТу ” през декември 2018-та година. Това бе първият пилотиран полет на Съединени американски щати след приключването на програмата “Космическа совалка ”. Има и една трагична история, която слага огромна въпросителна по отношение на частната компания Стратолонч – непредвидената гибел на Пол Алън, един от четиримата барони. Наистина мъчно можем да си представим какво ще се случи оттук нататък с гигантския аероплан на Алън. 

Ако желаете да прочетете по какъв начин Мъск и Безос разклащат закостенялата галактическа промишленост, в която дълги години господстват мастодонти като Боинг и Локхийд Мартин, това е книга за вас. Мръсните апаратни игри на властта, окопаването на мастодонтите чрез нови и нови държавни поръчки, заведените каузи от новите частни компании, оспорващи тези поръчки, гневното състезание сред Мъск и Безос и водата, която двамата от време на време са си подливали, всичко това е в детайли отразено. Големият плюс от гореспоменатото е, че през днешния ден има сериозна конкуренция, която тласка галактическото развиване напред и от това печели цялото човечество. 

Илон Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън милеят за космоса, само че всеки един от тях е с друг темперамент и има друга визия за бъдещето. И методът на частните им компании е друг – Девънпорт съпоставя съревнованието сред Мъск и Безос с приказката за костенурката и заека. Мъск е заекът – той бърза напред, изпреварва, проправя пътя за останалите, не бяга от спорове и води правосъдни каузи, обича да е в центъра на прожекторите. Безос е костенурката – той, противоположното, не обича гласност и да е в центъра на прожекторите, не бърза за на никое място, компанията му е предумишлено мудна и работи поетапно. Мъск желае до няколко години човек да стъпи на Марс, Безос – да изнесе цялото индустриално произвеждане, само че това ще стане след десетилетия, когато той е стар или даже към този момент си е отишъл от този свят. Надпреварата е мудна – костенурката може да пъпли още десетки години, преди да настигне заека. Ричард Брансън и Пол Алън също са разнообразни характери – Алън не се наема да създава пилотирана галактическа стратегия, това е прекомерно стресиращо за него, по тази причина е дал тази активност на Брансън. А Брансън желае да лети в космоса със личен галактически транспортен съд. 

Като минус на книгата може да се спомене, че тук-там е прекомерно безредна. Но едва ли новата галактическа история може да се подложи на ясно класифициране, най-малко не на този стадий. Вместо умозаключение мога да кажа, че книгата несъмнено си коства и е подобаваща за хора, които в никакъв случай не са обръщали съществено внимание на актуалната космонавтика. 

: 4/5 

За още ревюта, посетете страницата на Светослав Александров в Goodreads 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР