Кметове на бургаски общини настояват за подкрепа от държавата, заради

...
Кметове на бургаски общини настояват за подкрепа от държавата, заради
Коментари Харесай

Общините са пред невъзможност да плащат скъпия ток, алармират от ГЕРБ



Кметове на бургаски общини упорстват за поддръжка от страната, поради скъпия ток. Високите разноски въздействат отрицателно на локалните бюджети сигнализираха от партия ГЕБР.

Общините са изправени пред неспособност да си покриват разноските, разяснява регионалният водач на ГЕРБ в Бургаска област Димитър Бойчев.

" Община няма банкрутирала и няма по какъв начин да банкрутира община, само че опциите са две - или да не си заплащат тези сметки или надлежно да ги калкулират в нарастване на налозите, което също няма по какъв начин да стане. Положението в действителност е доста притеснително ".

На ръчно ръководство на уличното осветяване е минала община Поморие. Спестяването от нощната светлина обаче може да докара до увеличение на престъпността, разяснява кметът Иван Алексиев. По думите му повече от 200% е нарастването на тока в детските градини и учебните заведения.

" Реализираме планове по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", в частта енергийна успеваемост, спестяваме сила, само че най-после в крайните сметки сме с 230% от горната страна ".

Кметът на Поморие разяснява, още че държавното управление е отпуснало 61 млн.лева, с които да се платят на 100 % сметките за ток на ВиК сдруженията. По думите му това е под паника ход, който има за цел да предотврати водна рецесия в страната.

Негативният резултат от повишаването на тока може да се понижи, посредством обезщетителен механизъм, считат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Предложението им ще бъде прегледано през днешния ден на съвещание на енергийната комисия, сподели бургаският народен представител Деница Николова.

" Компенсиране в цялостен размер, 100% размер на разликата сред прогнозната пазарна цена, която е избрана с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране към 1-ви юли 2021 година и надлежно средномесечната цена на пазар ден напред на платформата на Българската енергийна борса ".

Предложението е мярката да проработи от януари за шест месечен интервал напред, посочи още Деница Николова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР