Кметът Здравко Димитров остана видимо доволен от изпълнените дейности по

...
Кметът Здравко Димитров остана видимо доволен от изпълнените дейности по
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив остана доволен от напредъка на Пречиствателната станция

Кметът Здравко Димитров остана очевидно удовлетворен от изпълнените действия по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив.

Кметът инспектира дейностите дружно със своя заместител по строителство Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от „ Водоснабдяване и канализация ЕООД “ Пловдив.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от водния план на Пловдив, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Дейностите към този момент са изпълнени на 96% и до края на месеца се чака фирмата-изпълнител „ Главболгарстрой Пловдив “ да приключи станцията.

„ Виждате, че когато планът е направен добре и фирмата-изпълнител работи качествено, нещата се получават. Пловдив ще има една от най-модерните пречиствателни станции в страната “, не скри утвърждението си от видяното кметът.

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев разясни, че след завършването на обекта, потенциалът на станцията ще разреши в нея да се пречистват водите на целия град. „ В Пречиствателната станция се заустват отпадните води от Северния колектор, построен преди години, в този момент ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор „ Брезовско шосе-булевард Дунав “. Пак тук ще бъдат доведени и водите от новоизграждащия се Южен обходен колектор. Той потегля от Пещерско шосе, ще минава през регион Южен и ЖР „ Тракия “ и ще стига до станцията. Капацитетът на оборудването е задоволителен да пречисти водите освен на града, а и на няколко села, през чиито землища минава северния колектор “, съобщи Райчев.

Метантанкерите в станцията пък ще създават електричество, с което да се обезпечи половината от нужната за работата на оборудването сила, подсигурява проектантът инж. Павел Павлов.

„ От твърдите фракции в метантанкерите ще се създава биогаз, в който има 64% “ метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с създаденото електричество ще бъдат задоволени половината потребности на Пречиствателната станция от електрическа енергия и това доста ще намали себестойността на употреба “, изясни инж. Павлов.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи сред осемте утайници и да озеленят пространството сред тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР