Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов приветства днес с

...
Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов приветства днес с
Коментари Харесай

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

Кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов приветства през днешния ден с добре пристигнали участниците в 29-ия Републикански шампионат по пукотевица с револвер за чиновници на Министерство на вътрешните работи „ Величко Величков “. Той пожела триумф на състезателите от тимовете, които се включват в годишното издание на шампионата и персонално даде алегорично начало на надпреварата, задно с шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Плевен старши комисар Живко Ламбов. Двамата имаха опция да тестват новата версия на CZ P-10 C и CZ P-10 M. Официалното разкриване на шампионата бе преди обед на стрелбищния комплекс „ Величко Величков “ в наличието и на сина на Величко Величков – Валери Величков.

" Очаквам тук в тази зала да се срещнат положителната физическа подготовка, волята, коректността, спортсменски дух и мобилизацията на интелектуалния капацитет. Спортната пукотевица възпитава в отговорност, храброст, възприятие на почитание и приемливост към противника. Затова стрелбата с револвер е спортът, ловко съчетал стратегическото мислене и тактическата подготовка на полицейските чиновници с духовното израстване...Пожелавам на всички сполучливо показване и да победят най-хубавите ", обърна се към участниците старши комисар Живко Ламбов.

Организатори на Републиканския шампионат по пукотевица с револвер за чиновници на Министерство на вътрешните работи „ Величко Величков “ са Спортната асоциация на Министерство на вътрешните работи, с семейството на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Плевен. В надпреварата вземат участие 18 тима при мъжете и 7 тима при дамите, както и самостоятелни състезатели от разнообразни спортни клубове и структурни подразделения на Министерство на вътрешните работи. В надпреварата, в качеството си на някогашен чиновник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и в поддръжка на тима на Плевен взе участие и Лидия Петкова – шеф дирекция „ Обществен ред и сигурност “ в Община Плевен. Победителите ще получат медали, купи и грамоти.

Величко Величков е записал името си в олимпийската история на България, поставяйки началото на българската сбирка от интернационалните оценки в стрелбата. Носител е на първия олимпийски орден на България - сребърен, на пушка 50 м от три положения /коляно, лежащ и прав/ от игрите в Токио 1964 година Участва и в олимпиадата в Мексико 1968 година Преди това слага безспорен връх от легнало състояние - 400 точки от 40 изстрела с 40 десетки. Личен треньор е на многократната международна и олимпийска шампионка на пушка Нонка Матова за олимпиадата в Москва 1980 година Треньор е и на националния тим по пукотевица с пушка до 1982 година, когато почива.

Медалите, извоювани от Величко Величков през годините, са дарени на Регионалния исторически музей в Плевен от неговия наследник Валери Величков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР