Кметът на Лампедуза заяви днес, че броят на мигрантите, пристигащи

...
Кметът на Лампедуза заяви днес, че броят на мигрантите, пристигащи
Коментари Харесай

Кметът на Лампедуза: Мигрантската вълна достигна точката, от която няма връщане назад

Кметът на Лампедуза съобщи през днешния ден, че броят на мигрантите, идващи на дребния италиански остров, e поразително огромен, откакто единствено през последните два дни дойдоха с лодки от Северна Африка хиляди хора, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1274
Лампедуза се намира в Средиземно море сред Тунис, Малта и по-големия италиански остров Сицилия и е първата спирка за огромна част от мигрантите, които се пробват да доближат Европейския съюз.

" През последните 48 часа към 7000 души дойдоха в Лампедуза, която постоянно ги е посрещала с отворени прегръдки " съобщи кметът на едноименната община Филипо Манино пред италианското радио " Ар Ти Ел 102.5 " (RTL 102.5). " Сега обаче сме достигнали точката, от която няма връщане обратно, и островът е в рецесия ", сподели той.

" Европа и италианската страна би трябвало да се намесят неотложно с бърза интервенция за подкрепяне и прекачване на хора ", прикани Манино.

Населението на острова е единствено малко над 6000 души, отбелязва Ройтерс.

Някои от мигрантите на острова поставят кърпи на главите си, с цел да се предпазят от късното лятно слънце, до момента в който чакат решение за статута си от италианските управляващи. Кадри от началото на седмицата демонстрират опашки от нежни лодки, цялостни с мигранти, които чакат да дебаркират на пристанището на Лампедуза. Официалният потенциал на приемния център на острова е към 400 души, показва организацията.

Стотици мигранти са били трансферирани през нощта с ферибот в Порто Емпедокле на остров Сицилия, където са били посрещнати от доброволци, раздаващи храна.

Пристигащите съставляват съществено главоболие за дясното държавно управление на Джорджа Мелони, което пристигна на власт през октомври предходната година с обещанието да се бори с незаконната имиграция.

Мелони се стреми да усъвършенства връзките си с Тунис, откъдето в този момент отплават множеството лодки, а през юли Тунис и Европейския съюз подписаха контракт, целящ намаляването на мигрантските потоци.

Говорител на италианското външно министерство не направи коментар, когато бе запитан за какво договорката, по която Европейски Съюз даде обещание 1 милиард евро за подкрепяне на изпадналата в тежко състояние стопанска система на Тунис, не дава резултати във връзка с миграцията.

От началото на годината в Италия са дебаркирали близо 124 000 мигранти - съвсем два пъти повече от броя, регистриран за същия интервал през 2022 година

Вчера немското държавно управление съобщи, че е прекратило действието на съглашението с Италия за непринудено приемане на бежанци, обвинявайки Рим, че не съблюдава своята част от договорката, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР