Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните местни избори

...
Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните местни избори
Коментари Харесай

Виталий Кличко води на кметския вот в Киев

Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните локални избори в украинската столица и се чака да се яви на балотаж, съобщи ДПА.

Според първичните прогнози 49-годишният Кличко през вчерашния ден не е съумял да събере нужните му над 50 % от гласовете, с цел да избегне втория тур. Подадените за него бюлетини са към 45 на 100. Политикът, който в деня преди изборите, разгласи, че се е заразил с ковид, имаше 19 противници.

Изненадващо предшественикът му Александър Попов от проруската партия "Опозиционна платформа " също има очаквания да доближи до балотаж. Петдесет и девет годишният Попов е на второ място, надалеч зад Кличко с към 9 %.

Кандидатът на партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа " Ирина Верешчук и телевизионният водещ Серхий Притула също имат шансове. По-точни резултати за изборната конкуренция в 3-милионния град ще има по-късно през днешния ден.

Заради заразяването си с ковид самият Кличко не можа да гласоподава. Както заяви самият кмет, той е добре и работи от вкъщи си.

Балотажът се чака на 15 ноември.

Кличко е кмет на украинската столица от предварителните избори преди шест години, когато Украйна смъкна от власт проруския си президент и се ангажира с политически завой към Запада, отбелязва ДПА.

Кличко е евентуален противник на Зеленски, който предходната година встъпи в служба като президент след огромна изборна победа, само че сега е с падащ рейтинг.

Вчера локални избори имаше и в доста други региони на Украйна.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която планираше да реализира без значение наблюдаване на изборите, изрази в отчет в навечерието им доверие "към цялостното производство на изборите и очакване кандидатите да могат да пропагандират свободно ". Вчерашните избори за кметства, общински препоръки и други органи на локалната власт - се разглеждаха като тест за партията на Зеленски "Слуга на народа ", кръстена на телевизионно шоу, което направи артиста и комедиант Зеленски прочут.

Кличко, сходно на Зеленски, е прозападен в политическите си позиции, само че преди поддържаше предшественика и противник на Зеленски, Петро Порошенко, който беше определен през 2014 година след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.

Кличко е заявявал обществено упоритостите си за президентския пост, само че през 2014 година се отхвърли от президентската конкуренция, с цел да отстъпи място на кандидатурата на Порошенко. Много хора чакат на идващите президентски избори през 2024 година Кличко още веднъж да предяви тези си упоритости и да бъде измежду кандидатите за поста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР