Кметът на Благоевград Румен Томов е против предложението на комисия

...
Кметът на Благоевград Румен Томов е против предложението на комисия
Коментари Харесай

"Локдаунът" в Благоевград се оказа груба политическа интрига

Кметът на Благоевград Румен Томов е срещу предлагането на комисия от общински съветници за цялостно затваряне на града, стана ясно от негов ексклузивен брифинг в четвъртък по обед. Успоредно с това се разбра, че самата концепция за локдаун е била плод на политическа конспирация. От самия старт на мандата си Томов, който на локалните избори бе подсилен от Българска социалистическа партия, има проблем със съвета, т.е. не може да образува твърдо болшинство, с което да работи.

Идеята за локдаун се появи в сряда от новосформирана комисия за битката с COVID-19 към общинския съвет. Още на първото си съвещание тя настоя за затваряне за три седмици на всички институции като се изключи аптеки, хранителни магазини, държавни и общински ведомства, бензиностанции и банки. Поиска вечерен час за всички възпитаници от 20:00 часа и се разгласи се за откриване на триажен кабинет. Успоредно с всичко това медиите бяха известени, че групата на Движение за права и свободи ще подари уред за кръвна плазма. Пред медиите някои членове на комисията споделиха, че кметът досега е подценявал обстановката. Така или другояче решенията се вземат не от тази комисия, а от общински спешен щаб, в който Томов има решаваща дума. В последна сметка самият метод на изява на комисията - скоростни хрумвания и свеждането им до медиите, макар че са единствено оферти, както и реклама на една от партиите, сочеха, че без срам около коронавируса се предизвикат пристрастености, които са надалеч от опазването на здравето. Самият Томов е участвал на съвещанието на комисията, само че обществена реакция от него не последва.

Ден по-късно обаче той отвърна на ексклузивен брифинг, че заболеваемостта в града не е по-различна от тази за региона, страната и София. И в случай че Благоевград следва да затваря, би трябвало да го създадат и те. " Здравето на първо място, само че и бизнесът е значим. Това би нанесло непоправими последствия. Хората ще останат без прехранване. Всяко едно деяние би трябвало да бъде доста добре аргументирано ", сподели Томов пред публицисти. Той прикани благоевградчани да съблюдават ограниченията и напомни тезата на вицепремиера Томислав Дончев, че би трябвало да се откри тънката линия на балнс сред здравето и стопанската система. Според Томов в района са регистрирани много инфектирани хора, тъй като е граничен с две други страни и се вършат повече проби, в сравнение с в страната.

Успоредно с това кметът разгласява и позиция в обществените мрежи, в която описа за политическите пристрастености, ползвайки остри думи: " Противопоставянето от страна на болшинството в общински съвет заема застрашителни размери.

Дезинформацията, която се пробват да основат,

цели да унищожи доверието посред ни. Вчера присъствах на съвещание на комисията по опазване на здравето, на която беше образуван Консултативен съвет (Комисия за битка с COVID-19) към Общински съвет Благоевград, чийто състав припокрива напълно състава на здравната комисия. Единственото друго в двете комисии е наименованието им. Правомощията, които имат и двете във връзка с налагането на наложителни противоепидемиологични ограничения, също не се разграничават и те не имат такива пълномощия. Разпространеното прессъобщение от Общински съвет считам за меко казано неточно. Решението на комисията в частта за наложените като наложителни ограничения – като недомислени и прибързани. Тази комисия, както и всяка друга, може да предлага на щаба единствено планове за решения, а

не решения със наложителен за щаба темперамент.

Ние добре разбираме, че обстановката е доста комплицирана, а инфектираните са доста. Важно е обаче да се знае, че в случай че Националният щаб, в който има безспорни експерти и медици, не постанова сходни крайни ограничения, би трябвало и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно сходно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без приход, бизнесът няма да се оправи с още една пауза, която ще нанесе тежък стопански удар. Хората би трябвало да съблюдават дисциплинираност и да се преценяват с ограниченията на Националния щаб, с цел да предпазят здравето си и това на околните си, само че нямат потребност от спомагателни финансови терзания. Ние и в община Благоевград, и в Общински съвет би трябвало да мислим

по какъв начин да подпомогнем лекарите и лечебните заведения, това е приоритет сега,

това е и единствената нужна мярка, с цел да помогнем на всички. Когато се взима такова съществено решение следва то да почива на съответни данни и изчерпателен разбор, не са задоволителни единствено положителните планове. Заболеваемостта в община Благоевград по отношение на региона от началото на пандемията се движи с един %, съвсем непрекъснат и в случай че ограниченията, които се оферират бяха ефикасни, то би следвало цялата област и страната да бъдат затворени. Общинският спешен щаб ще заседава на 25-и ноември и всички оферти направени от Комисия за битка с COVID-19 към Общински съвет ще бъдат показани и разисквани ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР