Кметът Иван Портних откри 19-то издание на Световния фестивал на

...
Кметът Иван Портних откри 19-то издание на Световния фестивал на
Коментари Харесай

Световният фестивал на анимационното кино започна във Варна

Кметът Иван Портних откри 19-то издание на Световния фестивал на анимационното кино, който  осъществя със съдействието на фонд " Култура “ към Община Варна, Националния фонд " Култура “ и Министерството на културата.

" За Варна е чест, че за следващ път се трансформира в столица на анимационното изкуство, като показва най-хубавите филми и създатели. Това събитие е мотив да почетем още веднъж българската анимация, която постоянно е била огледало на публичния живот у нас, от време на време подигравателен и горчив, само че постоянно откровен и по тази причина толкоз скъп! Благодаря на уредниците, на участниците, на всички фенове на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го поддържаме още по-активно ", съобщи кметът. 

" Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук не престават да се демонстрират един от най-хубавите европейски и международни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна ", сподели художественият шеф проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват  общо 127 кино лентата от 20 страни, като са включени най-хубавите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски, детски и за първи път в две нови категории - еротична и хорър анимация. Конкурсна стратегия включва продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Фестивалът на анимационния филм ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-хубавите заглавия, избрани от интернационално жури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР