Ключова визита и първо официално посещение на министър-председателя Кирил Петков

...
Ключова визита и първо официално посещение на министър-председателя Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков: Имаме два реални резултата

Ключова аудиенция и първо публично посещаване на министър-председателя Кирил Петков в Република Северна Македония.

На летището в Скопие министър председателят и българската делегация бяха посрещнати от министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи. А по-късно пред постройката на държавното управление в Скопие с държавни и военни почести и от министър-председателя Димитър Ковачевски, който прегърна своя български сътрудник.

В рамките на визитата си през днешния ден министър председателят на България се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери. В състава на българската делегация бяха министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза и известията Николай Събев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Добросъседството е голям приоритет, това, което имаме е два действителни резултата, сподели в изказване в Скопие министър председателят Кирил Петков.

Петков уточни, че първият резултат е по отношение на това, че България и Република Северна Македония са се договорили да бъде употребявано късото име на страната - Северна Македония. Това става допустимо, откакто Скопие е изпратило нота до Организация на обединените нации, в което показва, че името се отнася до политическото обединяване, само че не и за географския район, част от който е част от територията на България.

„ Това е огромен жест, първо, това споделя, че Северна Македония няма териториални искания към България и това е положителен знак от тяхна гледна точка”, разяснява Петков.

Второ, за първи път те дадоха положителна стъпка, което в последните 2 година не се е случвало, а ние за няколко дни дружно го постигнахме. Уговорихме се, че авиолинията ще стане действителност - до 30 дни ще се изчистят детайлите, уповавам се до 60 дни да има аероплан, който лети сред двете столици, добави Петков.

Оттук нататък няма да би трябвало да се лети през Виена или през Истанбул, с цел да стигнем до Скопие. Благодаря на външния министър, че координацията към календара е контрактувана, идната среща ни е на 25 януари, а на всеки 7 дни ще имаме следващата група, която ще се среща. По този метод с този метод имаме действителни резултати. Оттук нататък и историческата взаимна комисия ще би трябвало да се срещат най-малко един път в месеца.

За историческата комисия Ковачевски сподели, че тя към този момент има собствен проект за работа и историците, които са нейни членове, би трябвало да осведомят какво са договорили въз основа на методологията и обстоятелствата, върху които работят. " Що се отнася до историческата комисията - виждате, че тук няма нейни представители. Историците работят в един по-дълъг развой и въз основа на методология и на избрани обстоятелства. Аз персонално се надявам, че членовете на комисията ще осведомят дружно за това, което е контрактувано. Това ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към предишното ", уточни Ковачевски.

Запитан за използването на езиците, Ковачевски напомни, че двете страни имат контракти, подписани на формалните езици на двете страни. " Нашият македонски език е част от устава на Организация на обединените нации и другите многостранни институции и организации, в които членуваме ", разяснява още Ковачевски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР