Ключов ден за българските земеделци. Споразумението между тях и властта

...
Ключов ден за българските земеделци. Споразумението между тях и властта
Коментари Харесай

Финализират споразумението: Какво договориха властта и земеделците?

Ключов ден за българските земеделци. Споразумението сред тях и властта се завърши сега, на фона на първия ден от седмица без аграрни митинги.

Утре то би трябвало да бъде подписано в Министерския съвет. С него обаче не се поставя завършек на митингите. Няколко аграрни организации не са съгласни с контрактуваното и възобновяват блокадите на следващия ден.

Техните дейности обслужват политически цели, споделиха през днешния ден от Българската земеделска камара.



Преговарящите с властта влязоха в Министерството на земеделието, с цел да завършват съглашението, което на следващия ден би трябвало да бъде подписано в Министерския съвет.

Стопанствата ще се разделят на три категории според от площта им и ще получават годишна ставка на декар.

Тези до 3000 декара ще получат по 20 лв., тези сред 3 и 6000 декара по 10 лв., и тези до 10 000 декара ще получат по 5 лв.. Субсидията ще бъде разграничена в два транша.

" 30 март е заложено като период, може и малко по-късно с 5-6 седмици, нотификация през Европа и назад, механически банкет на документи на към 20 000 ползватели. Другият е 30 септември, в случай че има нотификация, тъй като в този момент е до 30 юни самата помощ. Таванът на помощта е явен и е изписан в тройната модулация. Най-много, стопанство, каквото и да е, колкото и огромно да е, може да вземе 50 000 - 55 000 лв. ", съобщи Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара.

Остава сделката най-малките стопанства да не потвърждават загуби за стопанската година, само че условието за междинните и огромните остава. В съглашението е вписано и осъществяване на законодателни начинания.

" Има разказано, че ще се създадат още срещи идната седмица, закон по закон да се почисти концепцията на измененията за всеки закон и да се изготви второ съглашение, където да има ясна политическа отговорност, че тези закони ще бъдат изменени ", добави Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Напрежението в бранша обаче продължава. Националната асоциация на картофопроизводителите разгласи, че замразява участието си в Българската земеделска камара.

От Камарата пък дадоха отговор, че отстояват настояванията на над 10 хиляди аграрни производители и считат, че продължаването на митингите е ПР акция, която обслужва политически цели.

" Такова нещо като заледяване - то не е фризер да се замразява и да се отмразява, или микровълнова печка. Искам публично решение на управителния съвет какво вършат. Това е. Няма такова. Досега съм разговарял с ръководителя им. Виждаме политически упоритости и виждаме, че е възседнат от една политическа мощ сега. Ще има офанзиви отвред, привикнали сме. Да си го кажем напряко - хора, които не желаят да има закон за браншовите организации, не желаят да има ред, правила, в този момент по всякакъв начин ще пречат на това нещо. Техните претенции са промяна на министъра, те други претенции нямат ", добави Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара.

" Жалко е да вървим по пътя на политизирането на проблемите, а не по пътя на разрешаването на проблемите, тъй като тъкмо за това сме 15 години в това състояние ", сподели още Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Вчера 26 браншови организации обявиха, че възобновяват митингите и не престават да желаят оставката на отрасловия министър Кирил Вътев.

Споразумението те дефинират като изменничество. Затова и във вторник провеждат трактори и цистерни с мляко на жълтите павета.

И макар предстоящите подписи под съглашението на следващия ден и прибраните машини от пътя договарящите и асоциациите, които те съставляват, остават в протестна подготвеност да излязат отново, в случай че някоя от точките не се извърши.



Снимки: БГНЕС

Репортери: Виолета Русенова и Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР