Ключодържател със снимката на Чарлз Трети, лъжички, напръстници, всички те

...
Ключодържател със снимката на Чарлз Трети, лъжички, напръстници, всички те
Коментари Харесай

Коронацията на Чарлз Трети не вълнува британците

Ключодържател със фотографията на Чарлз Трети, лъжички, напръстници, всички те със фотоси на английския крал. На сергия на лондонски пазар изборът на сувенирите в чест на новия английски крал са в обилие. Само че липсват клиенти няколко дни преди коронацията на краля, която поражда малко възторг у британците.

Чарлз Трети ще бъде коронован дружно със брачната половинка си Камила на 6 май в Уестминстърското абатство. Последната коронация, тази на кралица Елизабет Втора през 1953 година, беше мотив за образуване на една грандиозна гала, което бе подкрепено тогава от английското население. Сега обаче сме надалеч от тогавашния народен възторг. Допитване от средата на април демонстрира, че две трети от британците не са заинтересувани от събитието.

„ Хората купуват по-малко сувенири, в сравнение с за Платинения празник на кралица Елизабет Втора “, споделя Киртеш Пател, продавачка на сувенири на пазара в Уолтамстоу, в Североизточен Лондон.

Чашите с лика на Чарлз Трети и с надписа „ Коронация на Негово Величество “ костват 6 лири (6,7 евро), а ключодържателите са 3 лири (3,7 евро). „ Хората са по-малко  заинтересувани от този крал “, споделя продавачът, 44-годишен индиец, написа Българска телеграфна агенция.

Кралица Елизабет Втора, умряла през септември на 96 години, беше извънредно известна. Новият суверен е към този момент един възрастен крал на 74 години. А двойката на Чарлз и Камила надалеч не е толкоз блестяща, колкото са двойката на Уилям, сина на Чарлз, и Кейт.
Продавачът загатва също и инфлацията, която продължава да е над 10 % в страната и от която страдат милиони британци, които имат други цели.

Недалеч от тази сергия Каръл Макнийл, 82-годишна пенсионирана преподавателка, споделя, че тя не е антимонархистка и че ще гледа церемонията по коронацията.

Но тя е подразнена от едно нещо. „ Това ще коства прекомерно скъпо “, споделя тя.  А в действителност церемонията ще бъде по-скромна от тази от 1953 година, само че това не е задоволително за Каръл. „ Когато човек слуша с какви пари разполага кралското семейство, си споделя, че то би трябвало единствено да си заплаща за церемонията “, добавя тя.

Роуз Вайч, която се дефинира като републиканка, споделя, че и дума не може да става да гледа церемонията. „ Ако времето е хубаво, ще се разходя на село, с цел да се опитам да не мисля за монархията “, споделя 49-годишната преподавателка.

Но малко на брой са на нейното мнение. 58 % от британците са благосклонно настроени към монархията, а едвам 26 % желаят страната им да се ръководи от избираем водач, съгласно неотдавнашно допитване.

Някои затова чакат този празничен уикенд с неспокойствие, като да вземем за пример Питър Хейзълдайн, който през 1953 година е бил на 5 годинки и е бил на булеварда, започващ от Бъкингамския замък, с цел да отпразнува дружно с хиляди други хора коронацията на новата кралица. „ Какво голям брой имаше тогава! “, си спомня Питър. „ Да живее кралят! “, пък споделя на френски брачната половинка му Лин Джоунс, която е пенсиониран държавен чиновник и която с горделивост се показва, като огромна подръжничка на монархията. Питър и Лин са декорирали къщата си с банери във прослава на Чарлз Трети. „ По-възрастното потомство е по-благосклонно настроено към монархията “, признава тя.

Двадесет и пет годишната Луиза Найт пък към момента не е имала време да мисли за всичко това. Тя може би ще гледа церемонията по малкия екран, тъй като това би могло да я заинтересува от академична или историческа позиция.

Както доста британци тя не се дефинира нито „ за “, нито срещу „ монархията “. „ Това е комплициран въпрос “, обобщава Луиза. „ Не мисля, че кралското семейство би трябвало да съществува, само че те по този начин и по този начин към този момент съществуват, по този начин че…. “, добавя тя. За Луиза, която работи в региона на връзките, кончината на Елизабет Втора съставлява първи стадий от превръщането на кралското семейство в отживялост.

Насред всички въпроси, зараждащи по отношение на смисъла от монархията, едно нещо обаче радва Луиза и доста други британци –  понеделник, 8 май, ще бъде в този момент почивен ден. „ Да по този въпрос съм съгласна “, споделя Луиза.

На 7 май британците са поканени да вземат участие в улични тържества. Но даже и това не поражда единомислещо утвърждение. В северната част на Лондон жителите показаха предпочитание да провеждат улично угощение, само че това породи многолюден спор сред тях и антимонархисти от същия този квартал. Накрая всички се съгласиха с възприятие з

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР