Ключът към спасяването на младостта от насилствени пътища? Приобщаващо висше образование

...
В стремежа си да трансформираме бъдещето на образованието, трябва да
Коментари Харесай

В стремежа си да трансформираме бъдещето на образованието, трябва да се изправим срещу суровата реалност на глобалните младежки вълнения. Неотдавнашните събития в страни като Франция подчертаха дълбоките разделения и фрагментацията, пред които са изправени младите възрастни. За съжаление честите случаи на младежи, които реагират на насилието с насилие, отразяват тяхното дълбоко разочарование и копнеж за промяна.

Този прилив на безредици не е само във Франция – това е глобална тенденция. Трагичните смъртни случаи на личности като Нахел във Франция, Джордж Флойд в Съединените щати и Мохамед Буазизи в Тунис, за да назовем само няколко случая, разпалиха световни реакции, предизвиквайки движения, които изискват справедливост и равенство от онези, които се чувстват нечути и невидими.< /p>

Пред лицето на тези проблеми институциите за висше образование – колежи и университети – имат уникална и критична роля. Тези места не са просто центрове за обучение, а мощни катализатори за трансформация. Образованието днес трябва да предостави на младите възрастни необходимите знания, умения и способности за критично мислене, за да участват в конструктивен диалог и да се справят със сложни проблеми.

За да стимулира ефективно положителна промяна, висшето образование трябва да насърчава приобщаващи среди, които ценят разнообразието и създават пространства, където всички гласове се чуват и уважават. Твърде много млади възрастни се чувстват пренебрегнати и тревожни за бъдещето.

Тези трагични събития в различни части на света разкриха системните проблеми, които засягат нашите общества. Те запалиха огън в сърцата на младите хора, вдъхновявайки ги да търсят решения и да искат промяна.

Това е поколение, което отказва да бъде заглушено; поколение, готово да предизвика статуквото и да се бори за по-светло бъдеще. Лидерите във всички сектори трябва да ги подкрепят в намирането на техния глас и възможностите да изпълнят целта си отговорно.

Докато обработваме новините и споделяме колективния гняв и болка, знаем, че насилствените реакции са просто израз на разочарованието и гнева, изпитвани от онези, които смятат, че нямат друг начин да изразят оплакванията си.

И все пак никаква трансформация няма да произтича от разговори в конферентната зала и речи в аудиторията. Ще се нуждае от признаване на пренебрегвания потенциал на образованието и заетостта, особено сред растящото младо население. То ще дойде, когато оспорим тихото приемане на хроничните пречки в образованието и възприемем по-голямо разнообразие и приобщаване сред ръководството на висшето образование.

Институциите за висше образование трябва да подобрят играта си и да се съсредоточат върху практически решения, ако искат да служат като основа за днешните и утрешните лидери да се ангажират с устойчиви, приобщаващи и далновидни иновации, които култивират мир, сигурност и устойчиво развитие .

Когато тези институции насърчават среда, която не само образова, но също така дава възможност на учениците да се справят с обществени проблеми, те култивират лидери, които правят себе си и своите общности устойчиви на тактиките за набиране за радикализация и насилие.

Висшето образование винаги е имало за цел да предостави на студентите инструменти за анализиране и разбиране на сложни проблеми, насърчаване на критичното мислене и улесняване на открития диалог. Водещите институции в света дават възможност на студентите да станат активни участници в своите общности, като насърчават гражданската ангажираност и правата на човека.

Това е най-ефективно, когато има истинска, дълбока връзка между теоретичните аспекти на висшето образование и реалностите на неакадемичната среда – светът на работата и възможностите за растеж около тези нетърпеливи млади умове.

Световната банка подчерта младежката безработица в арабските държави и нейните потенциални последици за радикализацията. Университетите и колежите могат да противодействат на това, като дадат приоритет на практическите умения, съобразени с изискванията на пазара на труда, излизайки отвъд чисто академичните учения.

Дискусии като тези на срещата на върха на ООН за трансформиране на образованието през септември 2022 г. са важни, но трябва да доведат до конкретни действия.

Едно такова действие е работата на фондация Abdulla Al Ghurair, която си партнира с 24 университета като част от техния обхват за предоставяне на 200 000 арабски младежи с достъпно професионално обучение за високо търсени работни места.

Като част от това усилие, фондацията използва методи за проектиране на участие, за да насърчи по-широки предложения от дипломи за професионално висше образование, които имат резултати за заетост за тези младежи. Един такъв подход е в областта на изкуствения интелект и науката за данни от Американския университет в Бейрут, който включва регионално приложими приложения и интегрирането на етиката като основен компонент, с връзки с реални пазарни възможности.

Трябва пламенно да се ангажираме с нашите младежи, особено с онези, които може да се чувстват отстранени или отчаяни, като гарантираме, че се чувстват прегърнати и овластени. Разнообразието е ключът към разбирането и свързването с живата реалност на онези, които не са родени с привилегия.

За да трансформираме наистина висшето образование, ние се нуждаем от практическо лидерство във висшето образование, което е съпричастно към страстта на младежите, които се борят с екстремни климатични условия, висока безработица и дълбоко разочарование.

Като поддържаме приобщаващи среди, които ги оборудват с инструментите и пазарната практика за справяне с предизвикателствата в реалния свят, можем да дадем възможност на младежите да станат положителни агенти на промяната и прогреса.

Ако искаме да видим истинска промяна, трябва да сме готови да оспорим съществуващите норми в тези институции и да разрушим някои дългогодишни бариери пред висшето образование.

Ако не го направим, рискуваме да видим по-нататъшни изблици на гняв и насилие от страна на разочарована част от обществото, причинявайки в крайна сметка вреда както на себе си, така и на света около тях.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР