Ключът към следващото парламентарно мнозинство ще бъде в малките партии

...
Ключът към следващото парламентарно мнозинство ще бъде в малките партии
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Ключът към следващото парламентарно мнозинство ще бъде в малките партии

Ключът към идващото парламентарно болшинство ще бъде в дребните партии заради паритета, който се оформя сред първите две огромни обединения: ГЕРБ и коалиция " Продължаваме промяната-Демократична България “, защото нито една от двете огромни не е в положение да образува независимо болшинство в идващото Народно заседание. Това значи, че би трябвало да търси евентуални сътрудници. Това сподели в предаването на Радио " Фокус “  " България, Европа и светът на фокус “ политологът доцент Стойчо Стойчев.

Той добави, че колкото повече са тези евентуални сътрудници, толкоз по-лесно ще се сглоби едно бъдещо парламентарно болшинство.

" Много по-лесно ще се откри работеща формула сред единия от огромните участници и няколко от по-малките да се образува работещо болшинство ", счита Стойчев.

Той изрече мнение, че по-големи шансове за образуване на такова болшинство имат ГЕРБ, защото " Продължаваме промяната “ сами се изолираха от останалите на политическата сцена и ги окачествиха като " злото, против което се борят “. Доц. Стойчев добави, че общото явяване на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ не би привлякло в допълнение хора единствено поради самото обединяване.  

Математикът и специалист по изборни въпроси проф. Михаил Константинов също изрече мнението за съществуващия паритет сред двете огромни обединения, като съгласно него вероятните обединения в Народното събрание са или сред първите две огромни партии или сред систематичните партии: " Възможна е една огромна коалиция " Продължаваме промяната “ и ГЕРБ, която ще има над 130 мандата. Коалицията на систематичните партии – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също наподобява невъзможна. Другото е какъв брой ще им набият канчето от американското посолство на едните и на другите “.   

Ако се реализира парламентарна коалиция сред двете огромни партии на върха в новия парламент, това ще окаже своя индиректен резултат върху резултатите на ГЕРБ на локалните избори и ще понижи превъзходството им на локално равнище, сподели още проф. Константинов:   " Ситуацията е доста тежка за ГЕРБ на локалните избори, тъй като тя може да загуби София “.  

Според доцент Стойчев залогът за София е доста огромен и за двете огромни обединявания. " Тази изолираност, в която се намират сега " Продължаваме промяната “ не е от нелепост реализирана, а в противен случай, целеустремено се стремят от тази партия да не вземат участие в идващото болшинство, с цел да не натрупат негативи преди локалните избори. “  

Доц. Стойчо Стойчев чака изборната интензивност на идните избори да бъде по-висока, " само че това няма да бъде функционалност от напъните на институциите, а ще бъде функционалност на връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за гласоподаване, защото колкото по-голямо многообразие от варианти имаме, толкоз по-вероятно е да притеглим хората, които избират едната или другата “.

За проф. Михаил Константинов заиграванията с Изборния кодекс доведоха до това да се срине доверието в него. " Всички ги вършат тези играчки за нещо да завоюват, само че нищо не съумяват да завоюват. Направихме някакъв мелез сред хартиено и машинно гласоподаване, за който имам съществени подозрения, че ще проработи добре. Правим всичко допустимо да си провалим изборния развой. “  

Най-големият риск за България съгласно доцент Стойчо Стойчев е невъзможността да се излъчи парламентарно болшинство, което да осъществя някаква рационална законодателна стратегия, която е нужна за ежедневното битие на страната. Проф. Михаил Константинов най-големият риск е обвързван политическите решения на България, свързани с войната в Украйна: " Рано или късно от България ще бъде поискано да вземе директно присъединяване във войната там “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР