Клубът "Витоша Спорт 2015" ще инвестира 2 млн. лв. в

...
Клубът "Витоша Спорт 2015" ще инвестира 2 млн. лв. в
Коментари Харесай

Даниел Боримиров ще строи спортен комплекс на общински терен в "Люлин"

Клубът "Витоша Спорт 2015 " ще влага 2 млн. лева в спортни площадки върху общински терен, който ще употребява 25 години и след това ще върне на общината Това е първият подобен образец на публично-частно партньорство, което стана допустимо след промени в наредбата за спорта на София предходната година, когато Боримиров искаше да строи комплекс в "Бояна " Едно от изискванията е противоречивите уреди да се употребяват гратис от деца и жители в избрани часове в седмицата
След като провокира митинги с, спортният клуб на някогашния футболист Даниел Боримиров - " Витоша Спорт 2015 ", ще успее да реализира проекта си, само че на различен общински терен. Той се намира в кв. " Люлин ", сред булевардите " Индира Ганди " и " Джавахарлал Неру ", на една от дребното непокътнати от строителство зелени площи.

Инвестиционното му предложение планува три стадиони за футбол с дребни порти, три тенис корта със общоприети размери, постройка за администрация, помощни пространства с бистро, паркинг с 62 места и велосипедни паркинги за 74 места. Предвидената инвестиция е в размер на 2 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът да се случи - две години. Издаването на позволение за градеж пък се постанова поради строителството на бистрото (застроена повърхност 600 кв. м), което ще е на два етажа, с тераса и ВИП зала, излиза наяве от документи, които " Капитал " видя.
Теренът се намира сред булевардите " Индира Ганди " и " Джавахарлал Неру " Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Днес Столичният общински съвет утвърди отчета на кмета Йорданка Фандъкова, с което се дава на спортния клуб да се учреди право на градеж в период от 25 години против сумата от 271.5 хиляди лева, с аргумента, че общината не може да си разреши да влага доста. А след приключването на въпросните 25 години, издигнатото би трябвало да остане за нея. Едно от изискванията също по този начин е, че обектът ще отваря порти гратис за възпитаници и деца през седмицата в избран за задачата график.
Как става допустимо това?
Притеснителното в модела е, че постоянно не се планува публично разискване с жителите за бъдещето на терените и състезанията се организират без задоволително публичност. Така с цел да схванеш, че нещо такова се случва, би трябвало да си извънредно съответно заинтересуван, а настрана можеш да аплайваш, единствено в случай че си състезателен клуб.

В този случай процедурата на процедура е спазена напълно - общината е оповестила конкурс на уеб страницата си, залепила е обявата на осведомителното си табло, популяризирала е известието във в. " 24 часа ". Явилият се претендент обаче е единствено един - " Спортен клуб Витоша спорт 2015 " на Боримиров. Което пък приказва, че теренът в " Люлин " е по-скоро получена " отплата " от страна на общината към футболиста.

Друга разлика е, че до момента в който предходната година клубът не фигурираше в в регистъра на Министерството на младежта и спорта, в този момент към този момент е бил регистриран на 26 август 2021 г, малко откакто общинският съвет одобри изискването претендентът да е лицензиран състезателен клуб.
Реклама
" Публично-частното партньорство е вид за клубове, които развиват спортна активност да намерят дълготрайно решение за създаване на бази на общински терени. Това, което ни тормози в тази ситуация с Боримиров е, че има единствено един претендент и че неговият клуб не е известно да развива някаква спортна активност. Той планува построяването на футболни терени и тенис кортове, а клубът му даже не е член на двете федерации, а съгласно регистъра на ММС членува във федерацията по хандбал. Това наподобява като официално осъществяване на критериите претендентът да е лицензиран състезателен клуб ", разяснява за " Капитал " общинският консултант от " Демократична България " Яна Тодоранова, която беше един от бранителите на митинга против комплекса в " Кривуля " предходната година.
Изглаждането на недомислиците
Липсата на информация какво тъкмо ще планува контракта сред общината и спортния клуб, както и самата процедура, пък се оказаха мотив за свада в общинския съвет, по време на разискването на предлагането.
Илюстрация на плана, посочена в офертата на клуба Илюстрация на плана, изпратена от пресцентъра на общинския съвет Източник: Пресцентър СОС Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Застраховане и обезпечаване Реклама
Милка Христова, която е общински консултант от Българска социалистическа партия и зам.-председател на съвета, съобщи, че общината разрешава в офертата си към вложителя той да взема решение всичко: каква ще бъде разгърната застроена повърхност (РЗП), срокът на правото за градеж, типовете спорт и уреди. " Всичко е оставено на преценката на вложителя ", възмути се тя, като напомни, че приоритет на Българска социалистическа партия е строителството на общински спортни уреди. Другата ѝ рецензия беше ориентирана към изискванията на контракта в частта с неустойките.

" Ние учредяваме право на градеж и на процедура ще го издадем за бистро, не знам при градеж за спортни стадиони да се учредява, нямам срещу бистрото, само че всички тия неща трябваше да са ясни ", разяснява тя. Затова се чуха и оферти отчетът да се отсрочи и да се изяснят детайлности, като се мине и през още отраслови комисии - правна и финансова.

Председателят на СОС Георги Георгиев обаче се съпротиви с аргумента, че " четири пъти общинският съвет се произнасяше за този конкурс и по-прозрачно от това не може да бъде ". Той напомни, че осем месеца са лишили за измененията в наредбата, на които е основател, както и още четири месеца се е работило по процедурата.

В резултат, общинските съветници излязоха в отмора, с цел да могат да се съобразят всички рецензии и да се прибавят към плана за решение и отчетът да не се бави. Така, двадесет минути по-късно се прибавиха следните промени: графикът по кое време залите да са отворени за жители и деца се утвърждава от районния кмет, при неспазване на графиците за гратис прилагане, вложителят дължи 10% от цената по контракт, а той може да се приключи по искане на една от страните, в случай че не се извършва, със съответните неустойки и компенсации. На край, предлагането беше признато със 44 гласа " за ", 2 " срещу " (от Демократична България - Марта Георгиева и Методи Лалов) и 1 " въздържал се ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Какво планува планът на Боримиров
Преди всичко, сигурно е добре, че в " Люлин " ще има място за спорт - такива терени като цяло липсват в цяла София. Зелената повърхност в " Люлин " е била отредена " за спорт " още в старите градоустройствени проекти, само че към момента е необлагородена. Спасителният пояс тук е точно това, че залите ще бъдат отваряни гратис за възпитаници в региона осем часа седмично, в други осем часа седмично - за жители, и в останалите осем - за деца и младежи с увреждания. По-точното систематизиране би трябвало да стане ясно с график, утвърден от районния кмет.
В непосредственост са ДКЦ " Софиямед-Люлин " и " Кауфланд ", като паркингът в съседство ще се усъвършенства и надгражда Източник: Гугъл Maps
Проектът на спортния клуб е направен от архитектурно студио " Петте детайла " и включва бистро на два етажа с потенциал за 155 души, ВИП зала към него и тераса с потенциал още 100 места, съблекални, открити футболни стадиони и тенис кортове, детска площадка. Теренът е с повърхност 14 695 кв. м. Предвидената инвестиция е 2 млн. лева, само че в документите се споделя, че " окончателната стойност за реализация ще бъде изчислена на база обстоен механически план ".
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР